LIVE UPDATE  Israelul a început o operaţiune în Rafah / Este ultimul bastion al Hamas în Gaza / Netanyahu: Propunerea Hamas este departe de a satisface cererile Israelului

 • Purtătorul de cuvânt al IDF: Forţele armate atacă şi operează acum împotriva ţintelor organizaţiei teroriste Hamas într-o manieră ţintită în Rafah.
 • Rafah este ultimul bastion al Hamas în Gaza şi este plin de civili strămutaţi.
 • ”Cabinetul de Război a decis în unanimitate ca Israelul să continue operaţiunea de la Rafah pentru a exercita presiuni militare asupra Hamas pentru a promova eliberarea ostaticilor noştri şi a celorlalte obiective ale războiului.
 • Tancurile israeliene au intrat în Rafah în sudul Fâşiei Gaza şi au avansat până la 200 de metri de punctul de trecere cu Egiptul, potrivit unor rapoarte.
 • Propunerea Hamas de armistiţiu este departe de a satisface cererile Israelului, afirmă Benjamin Netanyahu.
3593 afișări

UPDATE Tancurile israeliene au avansat aproape de punctul de trecere Rafah din Gaza cu Egiptul, potrivit unor rapoarte / Operaţiunea Israelului este limitată 

Tancurile israeliene au intrat în Rafah în sudul Fâşiei Gaza şi au avansat până la 200 de metri de punctul de trecere cu Egiptul, potrivit unor rapoarte.

Un oficial egiptean a declarat că operaţiunea pare să fie de o amploare limitată, potrivit Associated Press.

Oficialul şi televiziunea Al-Aqsa TV au  precizat că oficialii israelieni i-au informat pe egipteni că trupele se vor retrage după finalizarea operaţiunii.

Un oficial american a declarat că SUA este „îngrijorată” de ultimele lovituri ale Israelului asupra Rafah, dar „nu crede că acestea reprezintă o operaţiune militară majoră”, potrivit unui raport al Reuters.

Oficialii americani se concentrează pe prevenirea unor operaţiuni militare majore care vizează zonele „dens populate” din Rafah, a adăugat sursa, şi că „nu se pare că israelienii fac acest lucru”.

Younis Tirawi, un reporter din Gaza, a postat pe X că tancurile israeliene au fost văzute trăgând asupra cartierelor din Rafah în ultimele ore şi că au fost raportate victime.

Israelul îndeamnă la evacuarea Rafah, în timp ce atacurile continuă

În timp ce loviturile continuă în Rafah, forţele israeliene le-au cerut palestinienilor să evacueze oraşul. În cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că locuitorii din Gaza au fost îndemnaţi să se deplaseze către o „zonă umanitară extinsă în Al-Mawasi şi Khan Yunis” - la aproximativ 10 km spre nord.

El a spus: „În această seară, îi îndemnăm, de asemenea, pe cei care stau în zone specifice pe care le-am comunicat şi definit prin toate mijloacele - radio, mass-media, internet şi pliante” în estul Rafah să plece.

Rafah este ultimul bastion al Hamas în Gaza şi este plin de civili strămutaţi.

Perspectiva unei invazii israeliene a stârnit un val de proteste internaţionale, liderii străini îndemnându-l pe Netanyahu să nu continue ofensiva.

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a declarat că consecinţele ar fi devastatoare pentru peste un milion de persoane.

Ce ştim pâna acum

 • Armata israeliană a anunţat luni că în prezent efectuează lovituri ţintite împotriva unor obiective aparţinând grupării islamiste Hamas în partea de est a oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, relatează Ari Rabinovitch.
 • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că cabinetul său de război a aprobat continuarea unei operaţiuni în Rafah pentru a creşte presiunea asupra Hamas pentru a elibera ostaticii israelieni şi pentru a atinge alte obiective de război ale ţării.
 • În acelaşi timp, chiar dacă ultima propunere de armistiţiu a Hamas nu corespunde cerinţelor Israelului, Israelul va trimite o delegaţie pentru a se întâlni cu negociatorii pentru a încerca să ajungă la un acord acceptabil, a precizat biroul lui Netanyahu într-un comunicat.
 • Ministru israelian, despre operaţiunea din Rafah: „Operaţiunea de la Rafah – parte a efortului de returnare a răpiţilor”.
 • Aripa armată a Jihadului Islamic Palestinian spune că a lansat rachete din Gaza către sudul Israelului, ca răspuns la atacurile aeriene israeliene asupra Fâşiei.
 • Rapoartele indică daune masive ale infrastructurii în Rafah, multe clădiri sunt distruse.
 • Senior american la CNN: Ceea ce a fost de acord Hamas este diferit de ceea ce Egiptul/Israelul au prezentat săptămâna trecută. Aceasta include încheierea permanentă a ostilităţilor, care este o linie roşie pentru Netanyahu

Israelul efectuează lovituri ţintite în estul Rafah

Presa israeliană susţine că zeci de palestinieni încearcă să spargă şi să treacă graniţa în Egipt, în timp ce tancurile israeliene au intrat în Rafah.

Armata israeliană a declarat că în prezent efectuează lovituri ţintite împotriva Hamas în regiune, potrivit unor rapoarte.

Rapoarte palestiniene: ”Tancurile au intrat în Rafah de Est”

Vehiculele blindate ale IDF ”au trecut gardul de graniţă în zona Kerem Shalom şi avansează în cartierele de la est de suburbiile Rafah”, conform rapoartelor palestiniene, s-a raportat, de asemenea, că ”casele au fost aruncate în aer în zona al-Shukka în jurul trecerii Rafah, la est de oraş."
Tragere din tancuri şi bombardamente de artilerie din când în când în zonă."
 
Surse de la sol din Rafah raportează că aeronavele şi artileria israeliene ”incendiază” mai multe zone cu presupuse tuneluri şi buncăre Hamas la estul oraşului, focul tancurilor fiind acum auzit.

Netanyahu: Propunerea Hamas este departe de a satisface cererile Israelului

Propunerea Hamas de armistiţiu este departe de a satisface cererile Israelului, afirmă Benjamin Netanyahu.

Vorbind despre anunţul din ultimele momente, liderul israelian spune că Israelul va trimite o delegaţie pentru a negocia cu Hamas.

El mai spune că cabinetul de război a decis că Israelul îşi va continua operaţiunea în Rafah.

UPDATE 

Purtătorul de cuvânt al IDF: Forţele IDF atacă şi operează acum împotriva ţintelor organizaţiei teroriste Hamas într-o manieră ţintită în Mizrah Rafah. 

Presa israeliană relatează că Coloanele blindate ale Forţelor de Apărare Israelului (IDF) pătrund în Rafah.

Canale Gaza: IDF efectuează în prezent lovituri direcţionate împotriva ţintelor teroriste Hamas în Rafahul de Est, în sudul Fâşiei Gaza. 
 
Presa israeliană citează un raport palestinian: ”Auzim sunetele coloanelor de vehicule care se deplasează spre est, spre Rafah.” Tancuri israeliene şi o infanterie mecanizată au trecut gardul de frontieră din sudul Israelului în Fâşia Gaza la est de Rafah.
 
Confruntări izbucnesc la Tel Aviv între demonstranţii care cer un acord de schimb şi poliţia israeliană.

UPDATE 

Biroul primului ministru: ”Cabinetul de Război a decis în unanimitate ca Israelul să continue operaţiunea de la Rafah pentru a exercita presiuni militare asupra Hamas pentru a promova eliberarea ostaticilor noştri şi a celorlalte obiective ale războiului.
 
În acelaşi timp, deşi propunerea Hamas este departe de cerinţele necesare ale Israelului, Israelul va trimite o delegaţie de mediatori ai clasei muncitoare pentru a epuiza posibilitatea de a ajunge la un acord în condiţii acceptabile pentru Israel.

UPDATE 

Miniştrii de Externe din Egipt şi Emiratele Arabe Unite spun că ”nu trebuie irosită oportunitatea disponibilă” de a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, conform unei declaraţii a Ministerului de Externe al Egiptului, anunţă Reuters.

UPDATE 

Familiile prizonierilor şi deţinuţilor israelieni: ”Felicităm anunţul Hamas privind progresul în încetarea focului, care va accelera întoarcerea a 132 de răpiţi.”

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, cere tuturor părţilor să depună mai multe eforturi pentru a ajunge la un acord în Gaza într-o declaraţie, conform Reuters.

Un oficial informat despre discuţii spune că acordul Hamas este cea mai recentă propunere făcută de Israel pe 27 aprilie, fără modificări ale elementelor majore, scrie Reuters. Oficialii israelieni au declarat că propunerea acceptată de Hamas este ”foarte diferită” de cadrul stabilit de delegaţia israeliană la Cairo şi că Hamas nu a acceptat acordul iniţial.

Haaretz: ”Propunerea aprobată de Hamas este similară cu propunerea aprobată de Israel, iar mingea se află acum în terenul lui Netanyahu.”

NBC, potrivit unui înalt oficial din administraţia Biden: ”Casa Albă analizează răspunsul Hamas la propunerea de încetare a focului.” Washington îndeamnă Israelul să nu lanseze un atac în Rafah după ce Hamas a răspuns la propunerea de armistiţiu. 

UPDATE 

Departamentul de Stat al SUA spune că o operaţiune militară în Rafah acum ar perturba dramatic livrarea de asistenţă umanitară. Totodată, acelaşi departament spune că SUA nu poate sprijini operaţiunea Rafah aşa cum a planificat Israelul, iar, un armistiţiu între Hamas şi Israel este „absolut realizabil”. ”Vom discuta cu Egiptul, Qatarul şi Israelul răspunsul Hamas la propunerea de încetare a focului”, scrie Reuters. ”Suntem la curent cu răspunsul Hamas la acordul propus şi ne consultăm cu partenerii noştri din regiune în acest sens”.

Ministerul american al Afacerilor Externe: ”Am primit răspunsul Hamas cu puţin timp în urmă şi vom lucra sa-l discutam cu partenerii noştri.”

UPDATE 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan: ”Fac un apel tuturor părţilor occidentale să facă presiuni asupra administraţiei israeliene pentru o încetare a focului în Gaza.” Acesta spune că a vorbit telefonic cu liderul Hamas, Haniyeh, despre decizia Hamas de a accepta încetarea focului în Gaza.

Sursa Hamas a declarat pentru Al Arabiya: ”Am fost de acord cu un document care include o încetare permanentă a focului şi o ridicare completă a asediului.”

Canalul israelian 12: Echipa israeliană de negocieri a primit răspunsul Hamas de la mediatori şi îl studiază pentru a răspunde oficial.

”Propunerea de încetare a focului este un acord în trei faze, fiecare este de 42 de zile”, a declarat adjunctul şefului Hamas în Gaza, conform Reuters. Propunerea în trei etape solicită o retragere completă a trupelor israeliene, precum şi un schimb de ostatici, spune Hamas. 

Ştirea iniţială

Hamas a declarat că a aprobat propunerea de încetare a focului prezentată de Egipt şi Qatar, scrie Reuters.

După ce a acceptat propunerea de încetare a focului în Gaza, un oficial Hamas a adăugat că "mingea este acum în terenul" Israelului, care are alegerea "între acceptarea acordului de încetare a focului sau să îl împiedice".

Cu toate acestea, Benjamin Netanyahu a promis să lanseze o ofensivă terestră în Rafah, indiferent de rezultatul negocierilor indirecte conduse de Qatar, Statele Unite şi Egipt, care au ca scop impunerea unei încetări a focului asociată cu eliberarea ostaticilor ţinuţi în Gaza în schimbul prizonierilor palestinieni.
 
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului asupra acordului, iar detaliile propunerii nu au fost încă făcute publice, scrie The Guardian, citând AP.
 
Un oficial israelian a adăugat că anunţul de la Hamas despre acordul acceptat pare a fi o „selecţie” pentru a face să pară că Israelul refuză acordul de încetare a focului.
 
Presa israeliană a raportat, de asemenea, că Israelul probabil nu va accepta acordul de încetare a focului din Gaza, care este, de asemenea, descris ca fiind „unilateral”. 

Puţin mai devreme, prim-ministrul israelian a promis să lanseze o ofensivă terestră la Rafah, indiferent de rezultatul negocierilor indirecte conduse de Qatar, Statele Unite şi Egipt.

 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici