Boris Johnson vrea ca Occidentul să nu normalizeze relaţiile cu Putin după invazia din Ucraina

Occidentul nu trebuie să facă greşeala de a "normaliza" din nou relaţiile cu Vladimir Putin după invazia din Ucraina, a declarat Boris Johnson, care a avertizat că dacă permite Rusiei să câştige, aceasta va anunţa intimidări de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

3227 afișări
Imaginea articolului Boris Johnson vrea ca Occidentul să nu normalizeze relaţiile cu Putin după invazia din Ucraina

Premierul a făcut ultima sa evaluare a invaziei Rusiei în Ucraina la conferinţa Partidului Conservator, descriind acţiunile Kremlinului drept "un atac vicios şi barbar asupra civililor nevinovaţi, cum nu am mai văzut din anii 1940".

El a avertizat că, dacă Rusia va reuşi să aibă succes în Ucraina, atunci ar însemna sfârşitul libertăţii în Ucraina, ar însemna "dispariţia oricărei speranţe de libertate" în Moldova şi Georgia şi ar reprezenta o "undă verde pentru autocraţii de pretutindeni", notează The Guardian

Citând răspunsul lumii după invazia lui Putin în Crimeea în 2014, el a spus: "Ştiu că există unii în lume, chiar şi în unele guverne occidentale... care spun că este mai bine să ne acomodăm cu tirania. Cred că se înşeală profund şi să încercăm să renormalizăm relaţiile cu Putin după acest lucru, aşa cum am făcut în 2014, ar însemna să facem exact aceeaşi greşeală".

De asemenea, Johnson a comparat lupta poporului ucrainean pentru libertate cu aceleaşi instincte din populaţia britanică care a votat la limită pentru Brexit.

"Ştiu că este, de asemenea, instinctul oamenilor din această ţară să aleagă libertatea de fiecare dată... Când britanicii au votat pentru Brexit în număr atât de mare... a fost pentru că au vrut să fie liberi să facă lucrurile diferit, ca această ţară să poată face lucrurile diferit şi să se conducă singură", a spus el.

Johnson şi-a ţinut discursul în faţa unei săli de activişti din Blackpool. Ambasadorul ucrainean în Marea Britanie a fost, de asemenea, în audienţă, alături de ministrul de externe, Liz Truss, şi de ministrul apărării, Ben Wallace.

Făcând propria analiză a motivelor lui Putin de a invada Ucraina, Johnson a spus că acest lucru se datorează faptului că liderul rus era speriat de faptul că are un vecin democratic, cu o presă liberă şi alegeri libere.

"Trebuie să te întrebi de ce a făcut-o - de ce a decis să invadeze această ţară total nevinovată? El nu credea cu adevărat că Ucraina se va alătura NATO prea curând, ştia foarte bine că nu există niciun plan de a pune rachete pe teritoriul ucrainean. El nu a crezut cu adevărat în prostiile semimistice pe care le-a scris despre originile poporului rus ... Nostradamus se întâlneşte cu Wikipedia rusească. Nu despre asta era vorba.Cred că era speriat de Ucraina dintr-un cu totul alt motiv. Îi era frică de Ucraina pentru că în Ucraina au o presă liberă şi în Ucraina au alegeri libere" a spus Boris Johnson.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici