Borrell propune 3,5 miliarde de euro pentru Ucraina prin intermediul unui fond de ajutor militar

Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a propus adăugarea a 3,5 miliarde de euro la un fond utilizat pentru finanţarea ajutorului militar pentru Ucraina, au declarat miercuri surse din UE, citate de Reuters.

282 afișări
Imaginea articolului Borrell propune 3,5 miliarde de euro pentru Ucraina prin intermediul unui fond de ajutor militar

Sursele, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că Borrell a cerut guvernelor UE să furnizeze mai mulţi bani pentru Fondul european pentru pace (EPF), un fond care a alocat deja aproximativ 4,6 miliarde de euro sub formă de ajutor militar pentru Ucraina.

Fondul, înfiinţat în 2021, a fost conceput ca o modalitate prin care UE să ajute ţările în curs de dezvoltare să cumpere echipamente militare. Dar uniunea cu 27 de membri a decis rapid să îl folosească pentru a face rost de arme pentru Ucraina după invazia Rusiei din februarie anul trecut.

Fondul este separat de bugetul UE, care nu are voie să finanţeze operaţiuni militare.

Războiul a însemnat că EPF a consumat banii mult mai repede decât era prevăzut iniţial.

Fondul permite ţărilor din UE care furnizează arme şi muniţii Ucrainei să ceară înapoi o parte din costuri.

Un oficial de rang înalt al UE a declarat că Borrell a decis să ceară mai mulţi bani deoarece fondul se epuiza, iar serviciul de politică externă al UE a vrut să se asigure că are suficienţi bani pentru a finanţa ajutorul militar pentru alte ţări, precum şi pentru Ucraina.

„Trebuie să completăm”, a spus oficialul. „Esenţa Facilităţii europene pentru pace ... are un caracter universal. Ea nu a fost concepută de Ucraina. A fost concepută pentru orice conflict cu care Uniunea Europeană ar putea să se confrunte”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici