Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a murit în urma prăbuşirii elicopterului. Nu au fost găsiţi supravieţuitori la locul prăbuşirii. Oficial iranian: Elicopterul a „ars complet”

„Niciun supravieţuitor” nu a fost găsit la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi. Un oficial iranian a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters că elicopterul a „ars complet” în urma prăbuşirii.

10372 afișări
Imaginea articolului Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a murit în urma prăbuşirii elicopterului. Nu au fost găsiţi supravieţuitori la locul prăbuşirii. Oficial iranian: Elicopterul a „ars complet”

BREAKING: „Nu au fost găsiţi supravieţuitori” la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi, anunţă agenţiile iraniene

UPDATE SUA au prezentat condoleanţe Iranului în urma morţii preşedintelui Raisi

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că guvernul SUA a prezentat condoleanţe pentru moartea preşedintelui Raisi.

Kirby a adăugat că Raisi a fost responsabil pentru „sprijinul acordat de Iran reţelelor teroriste din întreaga regiune”, referindu-se la grupările Hezbollah, Hamas şi Houthis, care au fost implicate în conflicte continue în Orientul Mijlociu.

Secretarul de presă al Departamentului de Stat, Matt Miller, l-a numit pe Raisi un participant brutal la opresiunea poporului iranian. El a spus că a fost responsabil pentru moartea a mii de oameni şi pentru unele dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului.

UPDATE Liderul brazilian prezintă condoleanţe

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a transmis condoleanţe în urma decesului preşedintelui iranian.

"Condoleanţele mele familiilor tuturor victimelor, guvernului şi poporului iranian", a scris el într-un mesaj pe X.

UPDATE Elicopterul care îl transporta pe Raisi 'nu a emis niciun semnal', afirmă un ministru turc

Elicopterul care s-a prăbuşit în timp ce îi transporta pe preşedintele şi pe ministrul de externe al Iranului nu avea sistemul de semnalizare pornit sau nu deţinea un astfel de sistem, a declarat ministrul turc al transporturilor, Abdulkadir Uraloglu.

Uraloglu a declarat reporterilor că, întrucât Iranul se află în zona de responsabilitate a Turciei în ceea ce priveşte intervenţia în caz de urgenţă, autorităţile au verificat dacă elicopterul a emis vreun semnal după ce au auzit că s-a prăbuşit.

"Dar, din nefericire, credem că cel mai probabil sistemul de semnalizare a fost oprit sau că elicopterul nu avea acest sistem de semnalizare, pentru că am fi văzut cu siguranţă aceste semnale, dar nu au apărut (de data aceasta)", a spus el.

UPDATE Erdogan: Turcia va fi alături de Iran în aceste momente dificile şi triste

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a transmis condoleanţe în urma decesului preşedintelui iranian, Ebrahim Raisi.

El a transmis pe X că a dorit să îşi exprime "cele mai profunde condoleanţe poporului şi guvernului iranian prieten şi frate" şi în special liderului suprem Ali Khamenei.

De asemenea, Erdogan a declarat că a fost "martor personal" la "eforturile depuse de preşedintele Raisi pentru pacea poporului iranian".

"În numele Turciei, vom fi alături de vecinul nostru Iran în aceste vremuri dificile şi triste, aşa cum am făcut-o de multe ori", a adăugat el.

UPDATE Peste 2.000 de persoane au luat parte la misiunea de salvare

Peste 2.000 de salvatori şi lucrători umanitari au fost implicaţi în operaţiunea de căutare şi salvare a preşedintelui Ebrahim Raisi şi a ministrului de externe Hossein Amir Abdollahian, potrivit Societăţii iraniene a Semilunii Roşii.

Pir-Hossein Kolivand, preşedintele grupului umanitar, a declarat că în timpul căutărilor nu a fost folosit niciun echipament sau asistenţă oferită de ţări străine.

"Întreaga operaţiune s-a desfăşurat cu ajutorul abilităţilor şi expertizei Semilunii Roşii iraniene", a spus el.

Elicopterul care îi transporta pe preşedinte şi pe ministrul de externe probabil s-a prăbuşit din cauza vremii nefavorabile şi a vizibilităţii reduse.

UPDATE Şeful politicii externe a UE prezintă condoleanţe după "tragicul" accident

Josep Borrell, şeful politicii externe a Uniunii Europene, a prezentat condoleanţe pentru moartea lui Ebrahim Raisi, Hossein Amir Abdollahian şi a altor oficiali iranieni.

"UE îşi exprimă condoleanţele faţă de familiile tuturor victimelor şi faţă de cetăţenii iranieni afectaţi", a spus el într-o postare pe platforma X.

El a calificat accidentul de elicopter drept "tragic".

UPDATE Putin a vorbit cu preşedinte interimar al Iranului pentru a reafirma legăturile strânse

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit cu preşedinte interimar Mohammad Mokhber. Putin l-a descris pe predecesorul său, preşedintele Ebrahim Raisi, drept un "partener de încredere".

Kremlinul a confirmat convorbirea telefonică şi a declarat că ambele părţi au subliniat "intenţia reciprocă de a consolida în continuare interacţiunea ruso-iraniană", potrivit Reuters.

Iranul este un aliat militar important al Rusiei de când armata lui Putin a lansat invazia asupra Ucrainei în 2022.

Anterior, Putin şi-a prezentat condoleanţele după ce a apărut informaţia că preşedintele Raisi a murit într-un accident de elicopter. El l-a descris pe Raisi ca fiind un "prieten adevărat al Rusiei" şi un "politician remarcabil".

UPDATE 

După declaraţiile rapide de condoleanţe de astăzi cu privire la moartea lui Raisi şi a altor persoane în accidentul de elicopter, preşedintele rus Vladimir Putin s-a grăbit să îl contacteze la telefon şi pe preşedintele iranian interimar Mohammad Mokhber, scrie Bloomberg. În cadrul convorbirii, cei doi au subliniat "angajamentul lor reciproc" de a consolida cooperarea dintre ţările lor, potrivit unei declaraţii transmise prin e-mail de Kremlin. 

UPDATE

Trupul neînsufleţit al preşedintelui iranian Ebrahim Raisi va fi depus în localitatea Tabriz, unde va avea loc o zi de pelerinaj pentru ca cetăţenii să îşi poată lua rămas bun.
 
După ziua de pelerinaj din Tabriz, trupul său va fi mutat în Teheran, capitala Iranului, pentru două zile de pelerinaj. Aici, oficiali guvernamentali, personalităţi publice şi cetăţeni vor avea ocazia să îl omagieze şi să îi aducă un ultim omagiu.
 
Înmormântarea preşedintelui Raisi va avea loc vineri, în oraşul său natal, Maşhad, al doilea cel mai mare oraş din Iran. Maşhad este cunoscut şi ca un important centru religios şi cultural, iar ceremonia de înmormântare va atrage cu siguranţă numeroşi participanţi care vor veni să îşi arate respectul faţă de fostul lider.

UPDATE 

Cauza prăbuşirii elicopterului cu preşedintele iranian a fost condiţiile meteorologice nefavorabile, a spus ambasadorul iranian la Minsk.
 
 
Fiul liderului suprem iranian Mojtaba Khamenei va deveni principalul candidat pentru a-i urma tatălui său după moartea preşedintelui Raisi, scrie Politico.
 
Publicaţia notează că Raisi a fost considerat un potenţial candidat la postul de lider suprem în ultimii ani.
 
Acum cercul concurenţilor se îngustează, iar principalul este Mojtaba Khamenei.
 
 
Purtătorul de cuvânt al Guvernului iranian: ”S-au format 6 comitete specializate pentru a urmări gestionarea afacerilor ţării în această perioadă.”
 

UPDATE

SkyNews: Fostul ministru iranian de externe Mohammad Javad Zarif: „Statele Unite sunt responsabile pentru tragedia unui accident major de elicopter, prin împiedcarea vânzării aeronavelor şi pieselor lor de schimb către Iran.”
 
Viceministrul de Externe, Ali Baqeri Kani, a fost numit ministru interimar de externe al Iranului, în locul lui Amir Abdollahian. Kani a fost şeful echipei iraniene de negociere în discuţiile nucleare sau în discuţiile privind schimbul de prizonieri cu SUA.
 

UPDATE Salvatorii Semilunii Roşii au găsit epava elicopterului la o altitudine de 2.500 de metri

Preşedintele Societăţii Semilunii Roşii: ”Operaţiunile de căutare şi identificare au fost efectuate în totalitate de forţele de ajutor iraniene şi nu am avut niciun ajutor străin. Salvatorii Semilunii Roşii au găsit epava elicopterului la o altitudine de 2.500 de metri. Peste 2.000 de oameni din toate forţele şi unităţile, inclusiv Semiluna Roşie, IRGC, Basij, armata, pompierii, managementul crizelor şi situaţiile de urgenţă au fost prezenţi în operaţiunile de căutare şi investigare. Empatia şi sârguinţa tuturor grupurilor şi determinarea lor de a obţine rezultate au fost evidente în această operaţiune şi toţi au lucrat din toată inima şi nu s-au odihnit nici măcar o secundă. Au durat 40 de minute de la găsirea epavei elicopterului până la ajungerea la locul accidentului.”

UPDATE

Surse iraniene au declarat că multe dintre cadavrele de la locul prăbuşirii elicopterului sunt complet arse şi de nerecunoscut, criminalistică fiind probabil singura modalitate prin care vor fi identificate.

Guvernul iranian: Şefii parlamentului şi ai justiţiei au confirmat cooperarea cu Mohammad Mokhber pentru îndeplinirea sarcinilor autorităţii executive.

UPDATE Liderii din Orientul Mijlociu şi nu numai îşi exprimă condoleanţele. Piaţa petrolului nu este afectată. Contractele Brent şi WTI se tranzacţionează în uşoară creştere

Moartea lui Raisi ridică semne de întrebare cu privire la relaţia Iranului cu Arabia Saudită. Iranul a reluat relaţiile diplomatice cu Riadul în 2023, după o ruptură de şapte ani între cele două mari puteri din Orientul Mijlociu. De asemenea, ridică îndoieli cu privire la cine îi va succeda în cele din urmă lui Khamenei în funcţia de lider suprem. Raisi fusese văzut ca un candidat de top, alături de fiul lui Khamenei.
 
Vestea vine într-un moment delicat pentru regiune, care se confruntă deja cu consecinţele unui război între Israel şi Hamas, sprijinit de Iran. 
 
Piaţa petrolului nu este afectată. Contractele Brent şi WTI se tranzacţionează în uşoară creştere.

UPDATE 

Trupurile celor decedaţi în accidentul de elicopter în care a murit preşedintele Iranului vor fi transportate în oraşul Tabriz, a declarat şeful Semilunii Roşii iraniene, potrivit publicaţiei iraniene Tasnim News.

Preşedintele Ebrahim Raisi şi ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian se numără printre victime.

Eforturile de căutare şi salvare s-au încheiat, a declarat Pir-Hossein Kolivand.

UPDATE

Analiştii de la Eurasia Group scriu că moartea lui Raisi nu ar perturba grav stabilitatea internă a Iranului, deoarece forţele de securitate, armata şi Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC) rămân sub controlul liderului suprem. Preşedintele Iranului este un oficial ales şi, conform Constituţiei, în cazul decesului preşedintelui, trebuie organizate alegeri în termen de cincizeci de zile, iar vicepreşedintele va deţine între timp funcţia.

UPDATE 

Pare sigur că preşedintele temporar va fi Mohammad Mokhber, prim-vicepreşedinte şi fost ofiţer în Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice. El a ocupat, de asemenea, o funcţie care i-a permis să supravegheze activele Republicii Islamice.
 
Într-un efort aparent de a linişti orice îngrijorare publică cu privire la stabilitatea guvernului, Khamenei a vorbit despre absenţa lui Raisi duminică seara - chiar înainte ca moartea sa să fie confirmată - şi a spus că oamenii nu ar trebui să se aştepte la nicio perturbare a modului în care este condusă ţara.

UPDATE

Oficial, preşedintele iranian Ebrahim Raisi, ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, guvernatorul Azerbaidjanului de Est Malek Rahmati, reprezentantul liderului suprem al Iranului în Azerbaidjanul de Est, ayatollahul Mohammad Ali Ale-Hashem, şi ofiţerul IRGC Mehdi Mousavi, sunt morţi ca rezultat al prăbuşirii elicopterului în timp ce se întorceau din Azerbaidjan.

Un total de 9 persoane au murit, inclusiv membri ai echipajului neidentificaţi. 

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe au murit când elicopterul lor s-a prăbuşit în timp ce traversa un teren muntos în condiţii de ceaţă densă, a declarat luni un oficial iranian pentru Reuters.

„Nu au fost găsiţi supravieţuitori” la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi

„Niciun supravieţuitor” nu a fost găsit la locul prăbuşirii elicopterului care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi, au anunţat agenţia de presă de stat iraniană IRINN şi agenţia de presă semi-oficială Mehr News.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi ministrul său de externe Hossein Amir-Abdollahian au murit.

Elicopterul preşedintelui Iranului era un Bell 212 de fabricaţie americană. Aeronava a fost produsă în anii 60 şi s-ar afla în Iran dinainte de revoluţie.

CITEŞTE AICI Cine este Mohammad Mokhber, omul ce va prelua conducerea Iranului după accidentul preşedintelui Raisi

Criza din Iran. SUA „doreşte să dea dovadă de reţinere” în privinţa lui Raisi

Găsirea elicopterului prăbuşit

O dronă turcească a identificat o sursă de căldură despre care s-a bănuit că ar fi epava elicopterului şi a comunicat autorităţilor iraniene coordonatele posibilei locaţii a prăbuşirii. Deplasaţi la locul respectiv echipele de salvare au găsit epava ce pare să fi ars în totalitate. 
 
"Nu există semne de viaţă din partea celor care călătoreau în elicopterul prăbuşit", a declarat Pir-Hossein Kolivand, şeful Semilunii Roşii iraniene, potrivit postului iranian de ştiri de stat IRIB.

La bordul elicopterului se afla şi ministrul de externe Hossein Amir Abdollahian şi alte şapte persoane. Presa de stat iraniană relatează că elicopterul preşedintelui Raisi s-a prăbuşit într-un vârf de munte.

În elicopterul care s-a prăbuşit se aflau patru oficiali:

  • Ibrahim Raisi, preşedintele Iranului;
  • Hossein Amir Abdollahian, Ministrul Afacerilor Externe;
  • Malik Rakhmati, guvernatorul Azerbaidjanului de Est;
  • Muhammad Ali al-Hashem, imam din Tabriz.

Cine a fost Ebrahim Raisi

Fost şef al sistemului judiciar de linie dură, Raisi a fost cel de-al optulea preşedinte al Iranului. Fostul procuror şi judecător a fost ales în 2021 în urma unei competiţii prezidenţiale necompetitive din punct de vedere istoric.
 
El a supravegheat o perioadă de intensificare a represiunii disidenţei, potrivit observatorilor drepturilor omului.
 
Următorul în linia de succesiune ar fi prim-vicepreşedintele Mohammad Mokhber, dacă va fi aprobat de liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.
 
Liderul suprem al Iranului serveşte ca arbitru final al afacerilor interne şi externe în Republica Islamică, eclipsând puterile preşedintelui ţării.
 
Spre deosebire de predecesorul său, fostul preşedinte moderat Hassan Rouhani, Raisi a promovat o alianţă strânsă cu Khamenei. Mulţi iranieni au crezut că Raisi era pregătit pentru a-i succeda într-o zi lui Khamenei, în vârstă de 85 de ani, aflat într-o stare de sănanătate dificilă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici