Cine este Mohammad Mokhber, omul ce va prelua conducerea Iranului după accidentul preşedintelui Raisi

  • În timp ce oficialii iranieni anunţă că epava elicopterului ce îl trasporta pe preşedintele Raisi a fost găsită şi semnele arată că nu există supravieţuitori, atenţia se îndreaptă spre vicepreşedintele Mohammad Mokhber, următoarea persoană în linia de succesiune la preşedinţie.
  • De menţionat este că Iranul este o teocraţie, astfel puterea supremă îi aparţine Liderului Revoluţiei, ayatollahul Ali Khamenei.
  • El este ales de o Adunare formată din 86 de clerici. Preşedintele vine imediat după în rang.
Urmărește
4667 afișări
Imaginea articolului Cine este Mohammad Mokhber, omul ce va prelua conducerea Iranului după accidentul preşedintelui Raisi

Cine este Mohammad Mokhber, omul ce va prelua conducerea Iranului după accidentul preşedintelui Raisi

Potrivit Constituţiei iraniene, în cazul incapacităţii preşedintelui, primul vicepreşedinte va prelua funcţiile preşedintelui până la organizarea de alegeri în termen de maximum 50 de zile.
 
Prim-vicepreşedintele în Iran este o funcţie numită - nu aleasă. Vicepreşedintele a preluat o parte din atribuţiile prim-ministrului după ce funcţia a fost abolită în 1989.
 
În Iran există mai mulţi vicepreşedinţi numiţi care îndeplinesc simultan funcţii în Iran - aceştia lucrează în principal ca membri ai cabinetului. Dar funcţia pe care o deţine Mokhber este considerată "prima între egali".
 
Raisi l-a numit pe Mokhber ca prim-vicepreşedinte în august 2021, la scurt timp după ce a preluat funcţia. El este a şaptea persoană care ocupă această funcţie de la revizuirea constituţiei.
 
Înainte de numirea sa în funcţia de vicepreşedinte, Mokhber a ocupat timp de 14 ani funcţia de şef al Setad din Iran, un puternic conglomerat economic.
 
Organizaţia, care se află sub controlul direct al liderului suprem iranian, are o valoare estimată la zeci de miliarde de dolari, potrivit unei anchete Reuters.
 
Sub supravegherea lui Mokhber, Setad a dezvoltat vaccinul iranian împotriva coronavirusului, Coviran Barekat, la apogeul pandemiei COVID-19. Însă eficacitatea vaccinului a fost pusă sub semnul întrebării, fiind raportate cazuri de persoane care au suferit reacţii medicale severe după ce l-au primit.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici