Ofensiva militară din nordul Siriei: UE somează Ankara să oprească urgent atacurile/ Congresul SUA îl ameninţă pe Erdogan că va plăti "foarte scump"/ Turcia a lansat faza terestră a operaţiunii - FOTO, VIDEO

Uniunea Europeană a somat, miercuri seară, Turcia să înceteze urgent ofensiva militară în nordul Siriei, denunţând iniţiativa "unilaterală" a Administraţiei Recep Tayyip Erdogan, relatează cotidianul Le Figaro.

18827 afișări
Imaginea articolului Ofensiva militară din nordul Siriei: UE somează Ankara să oprească urgent atacurile/ Congresul SUA îl ameninţă pe Erdogan că va plăti "foarte scump"/ Turcia a lansat faza terestră a operaţiunii - FOTO, VIDEO

Turcia a început ofensiva în nordul Siriei/ Congresul SUA îl ameninţă pe Erdogan că va plăti "foarte scump" - FOTO, VIDEO

UPDATE Peste 180 de poziţii bombardate de Turcia în nordul Siriei/ OSDO: Cel puţin 15 morţi în urma ofensivei

Ministerul Apărării de la Ankara a transmis că, de la începutul operaţiunii "Izvorul Păcii", forţele turce au bombardat 181 de poziţii controlate de miliţiile kurde în nordul Siriei, relatează Anadolu, agenţia oficială de ştiri din Turcia.

Administraţia de la Ankara a comunicat Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite că operaţiunea militară în nordul Siriei va fi "proporţională, măsurată şi responsabilă".

La cererea Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Belgiei şi Poloniei, Consiliul urmează să discute joi despre situaţia din Siria.

Organizaţia non-guvernamentală Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a transmis că cel puţin opt civili şi şapte insurgenţi kurzi au decedat în urma operaţiunii declanşate de Turcia în nordul Siriei, informează agenţia The Associated Press.

Lupte intense între forţele kurde şi cele turce s-au înregistrat miercuri seară în districtele  Al Khalilia şi Tannura, aflate la vest de oraşul Qamishli, centrul administrativ al autoproclamatei regiuni autonome kurde din nordul Siriei, a transmis postul Al Mayadeen TV, potrivit agenţiei Tass.

Artileria turcă a efectuat bombardamente în la periferiile oraşului Qamishli.

Postul Al Hadath TV a relatat că populaţia civilă din mai multe localităţi de la frontieră şi-au părăsit casele din cauza luptelor. 

UPDATE SDF: Forţele kurde au respins un atac lansat de trupele turce în nordul Siriei

Insurgenţii kurzi au reuşit să respingă un atac lansat de trupele kurde în zona unui oraş din nordul Siriei, a declarat un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (SDF), o alianţă de miliţii kurde şi arabe, informează site-ul publicaţiei Jerusalem Post.

"Atacurile terestre ale forţelor turceşti au fost respinse de luptătorii SDF din (oraşul Tel Abyad)", a declarat Mustafa Bali, purtătorul de cuvânt al insurgenţilor.

UPDATE Turcia a lansat faza terestră a ofensivei, pătrunzând în mai multe zone din nordul Siriei

Trupele turce şi insurgenţii sirieni susţinuţi de Ankara au luat cu asalt mai multe zone controlate de miliţiile kurde siriene, iniţiind astfel faza terestră a operaţiunii în nordul Siriei, acţiune ce ar putea transforma războiul civil sirian, relatează agenţia de ştiri Reuters.

"Forţele armate turce şi Armata Naţională Siriană au lansat o operaţiune terestră la est de fluviul Eufrat, în cadrul operaţiunii Izvorul Păcii", a transmis Ministerul Apărării de la Ankara, în cursul nopţii de joi spre vineri, după o zi în care forţele turce au bombardat zone din nordul Siriei.

Potrivit presei turce, trupele au pătruns în Siria prin patru puncte, în apropierea oraşelor Tel Abyad şi Ras al Ain.

UPDATE Uniunea Europeană somează Turcia să oprească urgent operaţiunea militară din Siria

"Uniunea Europeană cere Turciei să oprească această iniţiativă militară unilaterală", se arată într-o declaraţie comună a celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.

"Este puţin probabil ca pretinsa zonă de securitate prevăzută de Turcia în nord-estul Siriei să răspundă criteriilor internaţionale în materie de repatriere a refugiaţilor", subliniază Uniunea Europeană, avertizând că nu va furniza "asistenţă pentru stabilizare sau dezvoltare în zonele în care sunt ignorate drepturile populaţiei".

UPDATE Mai multe state europene au cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU

Statele europene membre ale Consiliului de Securitate ONU au cerut pentru joi dimineaţă convocarea de urgenţă a Consiliului, au declarat două surse diplomatice europene, potrivit Le Figaro.

Această reuniune a fost solicitată de Belgia, Franţa, Germania, Polonia şi Marea Britanie. Întâlnirea, de dimineaţă, va avea loc în urma consultărilor din cadrul Consiliului de Securitate în caul Columbiei, potrivit aceloraşi surse.

UPDATE Egiptul solicită o reuniune a Ligii Arabe după declanşarea ofensivei din Siria

Egiptul face apel la convocarea unei reuniuni de urgenţă a Ligii Arabe după ce Turcia a declanşat o ofensivă în nordul Siriei, a anunţat miercuri Ministerul egiptean de Externe, citat de Reuters.

„Egiptul condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea Turciei asupra teritoriului sirian”, a anunţat Ministerul prin intermediul unui comunicat. Potrivit instituţiei, ofensiva „reprezintă un atac flagrant şi inacceptabil asupra suveranităţii unui stat arab”.

UPDATE Şase rachete lansate din oraşul sirian Kamichli s-au abătut asupra unui oraş de frontieră din Turcia

Şase rachete lansate din oraşul Kamichli, din Siria, s-au abătut asupra centrului oraşului Nusaybin din Turcia, situat la graniţa dintre cele două ţări, a informat mercuri agenţia turcă de presă Anatolia, fără a oferi mai multe detalii, citată de Le Figaro.

Armata turcă a declanşat miercuri după-amiază o ofensivă împotriva miliţiilor kurde din nord-estul Siriei, catalogate de Ankara drept organizaţii teroriste, în baza legăturilor acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care dus un război de gherilă pe teritoriul Turciei.

Raidurile aeriene lansate de armata turcă au vizat mai multe regiuni din nordul Siriei, unde au existat deja doi morţi în rândul civililor, a anunţat colaiţia formtă din combatanţi kurzi şi arabi.

"Doi civili şi-au pierdut viaţa, iar alţi doi au fost răniţi în urma bombardamentelor turcilor asupra satului Micharrafa", a adăugat PKK.

Cel puţin 25 de avioane militare turceşti survolează oraşele aflate la graniţă, respectiv Tal Abyad, Ras al-Aïn, Qamichli sau Ain Issa. Au fost lansate "bombardamente intensive ale avioanelor turceşti asupra poziţiilor militare şi a satelor de civili", au informat pe Twitter Forţele Democrate Siriene (FDS), vârful de lance al luptei care se duce în Siria împotriva organizaţiei extremiste Stat Islamic şi susţinute de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite.

UPDATE Congresul SUA îl ameninţă pe Erdogan că va plăti "foarte scump" pentru ofensiva din Siria

Congresul SUA îl ameninţă pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că va plăti "foarte scump" pentru ofensiva declanşată împotriva trupelor kurde din Siria, aliate Washingtonului, a avertizat miercuri senatorul republican Lindsey Graham, potrivit Le Figaro.

"Rugaţi-vă pentru aliaţii noştrii kurzi care au fost în mod ruşinos abandonaţi de administraţia Trump", a scris Graham pe Twtter. "Voi întreprinde o serie de acţiuni în Gongres pentru care Erdogan va plăti foarte scump", a adăugat acesta, care este de obicei un susţinător al preşedintelui Donald Trump.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat, miercuri, lansarea oficială a ofensivei asupra Siriei, vizând forţele kurde din nordul teritoriului sirian, relatează site-ul postului BBC.

Anunţul începerii atacului militar de către trupele turce vine în urma declaraţiilor făcute de autorităţile de la Ankara, confrom cărora forţe ale Armatei au fost implantate la graniţa cu Siria.

Demersul Ankarei ar putea implica forţele militare turce într-un conflict direct cu forţele kurde din Siria, sprijinite de Statele Unite şi de mai multe state din regiune.

Turcia îşi propune crearea unei „zone de securitate”, din care să fie excluse forţele militare kurde şi care să găzduiască o parte însemnată din refugiaţii de origine siriană, rezidenţi ai statului turc.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că ţara sa va lansa o operaţiune militară în nord-estul Siriei, după ce a acuzat Statele Unite că nu iau suficiente măsuri pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi din Siria, de la graniţa cu Turcia. În acest context, Statele Unite au anunţat că nu vor să fie implicate şi au decis retragerea trupelor din nordul Siriei.

UPDATE Turcia l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite pentru a-l informa în legătură cu atacul din Siria

Ministerul de Externe al Turciei l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite la Ankara pentru a-l informa în legătură cu lansarea atacului asupra populaţiei kurde din Siria, la scurt timp după anunţul oficial al preşedintelui Erdogan privind începerea acţiunii militare, relatează agenţia Reuters.

Ambasadorul Statelor Unite în Turcia a fost invitat de către Ministerul de Externe de la Ankara pentru a fi înştiinţat în legătură cu începerea, de către autorităţile turce, a atacului militar în zona de nord-est a Siriei. Comunicarea deciziei autorităţilor turce vine la puţin timp după demararea acţiunii militare, anunţată de preşedintele turc.

UPDATE Recep Tayyip Erdogan: Turcia a început ofensiva în nordul Siriei

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat, miercuri, lansarea oficială a ofensivei asupra Siriei, vizând forţele kurde din nordul teritoriului sirian, relatează site-ul postului BBC. Ministerul de Externe al Turciei l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite la Ankara pentru a-l informa în legătură cu lansarea atacului asupra populaţiei kurde din Siria.

Anunţul începerii atacului militar de către trupele turce vine în urma declaraţiilor făcute de autorităţile de la Ankara, confrom cărora forţe ale Armatei au fost implantate la graniţa cu Siria.

Demersul Ankarei ar putea implica forţele militare turce într-un conflict direct cu forţele kurde din Siria, sprijinite de Statele Unite şi de mai multe state din regiune.


Grupuri mici de militari turci au intrat miercuri dimineaţă în nord-estul Siriei, a declarat un oficial de la Ankara citat de Bloomberg.

Trupele turce se deplasează spre oraşele siriene Tal Abyad şi Ras al-Ayn în cadrul acţiunilor de pregătire a unei ofensive militare de amploare.

Nu a existat nicio reacţie imediată a forţelor kurde, care au promis într-o conferinţă de presă că se vor apăra de orice ofensivă turcă.

UPDATE Cel puţin opt morţi şi zeci de răniţi în urma ofensivei turce în nordul Siriei

Cel puţin cinci civili şi trei insurgenţi au decedat, iar alte zeci de persoane au fost rănite, în urma operaţiunii militare turce în nordul Siriei, a anunţat organizaţia Forţele Democratice Siriene (SDF), o alianţă de miliţii kurde şi arabe, relatează agenţia de ştiri Tass.

Armata Turciei a lansat miercuri operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Trupele turce vor pătrunde "în Siria pentru a neutraliza o ameninţare de lungă durată la adresa Turciei", a declarat Fahrettin Altun, consilierul pentru Comunicare al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici