British Petroleum instalează un nou dispozitiv pentru a capta tot petrolul care se devarsă în Golful Mexic - VIDEO

Compania BP a instalat luni peste scurgerea de petrol din Golful Mexic un nou dispozitiv care ar putea să permită, în zilele următoare, colectarea tuturor celor câteva milioane de litri de ţiţei care se devarsă zilnic în ocean de aproape trei luni.

161 afișări
Imaginea articolului British Petroleum instalează un nou dispozitiv pentru a capta tot petrolul care se devarsă în Golful Mexic - VIDEO

British Petroleum instalează un nou dispozitiv pentru a capta tot petrolul care se devarsă în Golful Mexic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Imaginile, difuzate în direct pe site-ul de Internet al grupului britanic, arată dispozitivul coborât la aproximativ 1.500 de metri adâncime. BP a confirmat că acesta a fost instalat.

Denumit "Top Hat 10", acesta înlocuieşte un model precedent care a fost retras sâmbătă şi care capta aproximativ 25.000 de barili de petrol pe zi, din cei 35.000-60.000 care se scurg zilnic.

Odată ce noul dispozitiv va fi conectat, BP va efectua o serie de teste care ar putea dura între şase şi 48 de ore.

Grupul petrolier şi autorităţile americane vor putea decide, până joi, dacă valvele acestui echipament pot rămâne închise, permiţând în acest fel limitarea integrală a scurgerii.

"Am înregistrat progrese semnificative", a declarat luni amiralul Thad Allen, care se ocupă de operaţiunile de curăţare a mareei negre în numele administraţiei americane, în timp ce dispozitivul era pe punctul de a fi instalat.

"Această pâlnie va avea capacitate de a închide definitv valvele şi de a limita progresiv tot petrolul", a explicat amiralul Allen.

Dispozitivul "va putea să ne spună dacă presiunea este limitată la nivelul puţului, caz în care îl vom putea acoperi, sau dacă putem pur şi simplu să recuperăm petrolul", a adăugat el, insistând asupra faptului că cele două opţiuni reprezintă "două rezultate mai degrabă bune".

Grupul britanic a refuzat în schimb să garanteze succesul acestei noi încercări, subliniind că noul dispozitiv nu a fost niciodată folosit la "această adâncime şi în astfel de condiţii".

Dacă puţul nu va fi colmatat definitiv cu ajutorul dispozitivului, BP intenţionează să pună în funcţiune, la începutul lui august, primele două puţuri de rezervă care ar trebui să oprească definitiv scurgerea.

Punerea în funcţiune a noului dispozitiv reprezintă o veste bună pentru administraţia Obama, care a insistat pentru o soluţie rapidă şi eficientă.

Administraţia americană a instaurat, luni, un nou moratoriu privind forajul la adâncime până la 30 noiembrie, după anularea în justiţie a precedentului decret emis de preşedintele Barack Obama.

"La peste 80 de zile de la începutul mareei negre, o pauză în activităţile de foraj la adâncime este esenţială şi adecvată pentru protejarea comunităţilor, a zonelor de coastă şi a vieţii sălbatice în faţa riscurilor pe care le presupun în prezent aceste foraje", a declarat secretarul american de Interne, Ken Salazar.

Acest nou dispozitiv poate, de asemenea, să permită un moment de răgaz grupului BP, care a cheltuit deja 3,5 miliarde de dolari pentru a lupta împotriva mareei negre, cea mai mare catastrofă ecologică din istoria Statelor Unite.

Presa relatează despre interesul altor grupuri petroliere de a cumpăra activele gigantului britanic şi chiar întreaga companie.

Potrivit presei britanice, Apache Corporation este în prezent în negocieri exclusive cu BP pentru a cumpăra active în valoare de 12 miliarde de dolari, iar gigantul american Exxon ar fi primit un acord "de principiu" din partea autorităţilor americane de a cumpăra BP. PetroChina a contactat, de asemenea, BP, potrivit presei.

În ceea ce priveşte elucidarea cauzelor mareei negre, comisia de anchetă independentă creată de Obama şi-a început oficial activitatea luni, la New Orleans.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici