Bruxelles-ul invită Londra să îşi facă treaba la nivel naţional înainte de a denunţa UE

Comisia Europeană a cerut, joi, Guvernului britanic să nu mai atace libertatea de circulaţie a lucrătorilor în cadrul UE şi mai degrabă să pună în aplicare reguli naţionale pentru a lupta împotriva abuzurilor.

144 afișări
Imaginea articolului Bruxelles-ul invită Londra să îşi facă treaba la nivel naţional înainte de a denunţa UE

Bruxelles-ul invită Londra să îşi facă treaba la nivel naţional înainte de a denunţa UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Libertatea de circulaţie este un drept fundamental în UE şi normele naţionale permit contracararea abuzurilor", a afirmat vicepreşedintele CE Viviane Reding, ca răspuns la declaraţiile ministrului de Interne de la Londra, Theresa May, la sosirea sa la Bruxelles, unde va participa la reuniunea miniştrilor de Interne şi ai Justiţiei din ţările membre UE.

"Participăm la această reuniune pentru a cere modificarea aplicării libertăţii de circulaţie în UE", a anunţat May. "Trebuie să fim în măsură să o frânăm atât timp cât nu suntem în măsură să evităm o imigraţie masivă", a explicat ea.

"Alte state ne susţin şi îşi exprimă preocupările faţă de abuzurile comise în numele libertăţii de circulaţie", a susţinut ministrul britanic.

"Abuzurile ucid libertatea de circulaţie şi nu trebuie să fim indolenţi", a recunoscut Reding. "Dumpingul social este o problemă şi trebuie aplicate legile care există. Problema este că adeseori aceste legi nu există decât pe hârtie", a deplâns vicepreşedintele Comisiei.

"Trebuie să mergi pe şantiere să vezi dacă muncitorii lucrează în condiţii ilegale şi atunci trebuie să recurgi la sancţiuni. Iar aceasta ţine de responsabilitatea naţională", a declarat ea.

"Nu trebuie doar să denunţi abuzurile. Dacă sunt comise abuzuri, trebuie să acţionezi pentru a le opri", a insistat ea.

"Libertatea de circulaţie este un drept şi, ca toate drepturile, el impune şi obligaţii. Nu înseamnă că oferă drept liber la sistemele sociale ale statelor membre", a amintit ea.

Normele europene sunt clare. Fiecare stat membru este liber să decidă ce prestaţii vrea să acorde şi să decidă condiţiile în care le va plăti, cui le va plăti şi pentru cât timp", a adăugat ea.

"Trebuie să încetaţi să mai acuzaţi Comisia Europeană sau legile europene când alegerile naţionale şi normele naţionale sunt cele în cauză", a afirmat ea.

"Dacă statele membre vor să restrângă prestaţiile sociale, ele trebuie să facă două lucruri: să îşi modifice sistemul de prestaţii sociale pentru a le face mai puţin generoase şi să aplice normele europene existente care luptă împotriva abuzurilor, fraudelor şi erorilor, mai ales hotărârile de expulzare şi interdicţie de intrare emise pe numele persoanelor vinovate de fraude", a explicat ea.

Premierul conservator David Cameron a anunţat în această săptămână, cu puţin timp înainte de deschiderea completă a pieţei muncii pentru români şi bulgari, la 1 ianuarie, că vrea înăsprirea normelor de alocare a ajutoarelor sociale pentru imigranţii europenii.

Doar nouă state ale UE impun în continuare restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români: Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Spania, Franţa, Malta şi Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici