Bucătăria tradiţională turcă: o moştenire culinară diversă şi delicioasă

  • Bucătăria turcă este una dintre cele mai variate şi mai apreciate bucătării din lume, fiind rezultatul unei moşteniri istorice şi culturale bogate
  • Bucătăria turcă îşi are originile în bucătăria otomană, care a fost influenţată de gastronomiile mediteraneană, balcanică, orientală, central-asiatică şi est-europeană.
  • Bucătăria turcă a influenţat la rândul ei alte bucătării din regiune, precum cea greacă, armeană, bulgară sau siriană
976 afișări
Imaginea articolului Bucătăria tradiţională turcă: o moştenire culinară diversă şi delicioasă

Wikipedia Commons

Bucătăria turcă se caracterizează prin diversitatea ingredientelor şi preparatelor, care variază în funcţie de regiune, climat şi tradiţii.

Printre preparatele cele mai reprezentative pentru bucătăria turcă se numără:

  • Kebap: este un termen generic pentru diferite tipuri de fripturi de carne pe grătar sau pe frigărui. Cele mai cunoscute sunt döner kebap (carne rotisată pe un spit vertical), şiş kebap (carne tăiată în cubuleţe, înfipte în frigărui), adana kebap (carne tocată condimentată pe frigărui) şi iskender kebap (carne rotisată servită cu sos de roşii, iaurt şi pâine), scrie CNN
  • Börek: este o plăcintă sărată făcută din foi subţiri de aluat (yufka), umplute cu brânză, carne tocată, spanac sau cartofi. Există diferite forme şi moduri de preparare a börekului, precum sigara böreği (rulouri în formă de ţigară), su böreği (placintele fierte în apoi coapte) sau kol böreği (placintele rulate în formă spirală).
  • Dolma: este un preparat care consta în legume umplute cu orez şi carne tocat. Cele mai frecvente legume folosite sunt ardeii graşi, roşiile, vinetele şi dovleceii. Existã şi o variantã vegetarianã numitã zeytinyağlı dolma (dolma cu ulei de mãsline). O formã specialã de dolma este sarma, care este fãcutã din frunze de viţã-de-vie umplute cu orez şi carne tocat. Sarmalele au fost preluate de bucătăria românească, delicioasele preparate consumate la fiecare sărbătoare creştină. 
  • Meze: este un ansamblu de aperitive servite la începutul mesei sau ca gustare între mese. Mezele pot fi reci sau calde şi includ diverse salate (ezme, çoban salatası), paste (humus, muhammara), brânzeturi (beyaz peynir), muraturi (turşu), fructe de mare etc. 
     

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici