Video Budapesta: Confruntări între manifestanţi şi poliţie

Manifestanţii antiguvernamentali de extremă-dreapta au atacat forţele de poliţie din apropierea Casei Operei, din Budapesta, luni seara, în timp ce în clădire se desfăşura o ceremonie de comemorare a revoltei antisovietice din 1956, în prezenţa premierului ungar, Ferenc Gyurcsany, relatează MTI.

1 afișare

Circa 2.000 de protestatari s-au confruntat cu poliţia, care a recurs la gaze lacrimogene şi două tunuri cu apă. Demonstranţii au aruncat cocteiluri Molotov şi sticle spre forţele jandarmeriei şi au răsturnat mai multe maşini.

Manifestanţii au ajuns la Operă de la piaţa Szabadsag, din apropierea Parlamentului, unde protestaseră anterior, în pofida unei interziceri a acestei acţiuni de către poliţie.

Protestatarii, care şi-au acoperit feţele şi afişau pancarte şi steaguri cu inscripţii extremiste, scandau "Jos Gurcsany" şi "La arme", invitându-i pe trecători să li se alăture.

Forţele de ordine au început să îi îndepărteze pe manifestanţi spre gara de Vest, însă aceştia au incendiat un microbuz şi un tun de apă de pe o stradă din apropiere şi au atacat fotografii. Un fotoreporter al agenţiei Reuters a fost rănit, fiind solicitată intervenţia unei ambulanţe.

Autorităţile ungare se pregătesc pentru o eventuală reeditare a violenţelor stradale de anul trecut, în timpul ceremoniilor oficiale de comemorare a revoltei antisovietice din 1956, programate pentru 23 octombrie.

Gyorgy Szilvasy, secretar de stat responsabil de serviciile secrete, a declarat că "militanţii neonazişti" şi "suporterii huligani" pregătesc proteste violente la 23 octombrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici