Budapesta: Peste 10.000 de persoane la un marş pentru comemorarea victimelor Holocaustului

"Marşul vieţii", organizat în fiecare an în capitala ungară în amintirea victimelor Holocaustului, s-a desfăşurat cu o participare record de peste 10.000 de persoane.

169 afișări
Imaginea articolului Budapesta: Peste 10.000 de persoane la un marş pentru comemorarea victimelor Holocaustului

Mobilizare record la Budapesta pentru comemorarea victimelor Holocaustului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul ungar a fost reprezentat de ministrul Resurselor umane Zoltan Balog în cadrul acestui al 11-lea marş, la care au participat şi partidele de opoziţie, precum şi ambasadorii Statelor Unite şi Israelului.

Acest marş, organizat în fiecare an în amintirea victimelor ungare ale Holocaustului, atrage de obicei mult mai puţină lume.

"Este important ca generaţiile viitoare să înveţe şi ele lecţiile Holocaustului", a declarat Laszlo Bandi, unul dintre organizatori, la începutul marşului.

În cursul evenimentului, un mic grup de neonazişti a încercat să perturbe marşul, suspendând un afiş pe podul Margit, în apropiere de Parlament, de unde a plecat marşul, însă poliţia i-a împiedicat să îşi ducă planul la bun sfârşit.

Anterior în cursul săptămânii, premierul conservator Viktor Orban i-a solicitat ministrului de Interne să interzică marşul unor motociclişti neonazişti.

La începutul lui mai, Budapesta va găzdui Congresul evreu mondial. De obicei, acest congres are loc la Ierusalim, însă cei aproximativ 500 de delegaţi, au decis să aleagă Budapesta pentru a da dovadă de solidaritate faţă de ungurii de confesiune iudaică, victime ale atacurilor verbale antisemite, conform Mazsihisz (Asociaţia comunităţilor evreieşti din Ungaria).

În ultimul an, incidentele antisemite şi rasiste s-au multiplicat în Ungaria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici