Bulgaria merge pe modelul românesc. Cele două mari partide s-au înţeles să formeze o coaliţie în care premierii se vor roti la 9 luni / Ţara vecină speră să iasă din criza politică ce ţine deja de doi ani

Cele două mari partide ca număr de voturi după ultimele alegeri au convenit luni să formeze un guvern însărcinat cu eradicarea corupţiei şi condus de doi prim-miniştri prin rotaţie.

450 afișări
Imaginea articolului Bulgaria merge pe modelul românesc. Cele două mari partide s-au înţeles să formeze o coaliţie în care premierii se vor roti la 9 luni / Ţara vecină speră să iasă din criza politică ce ţine deja de doi ani

Bulgaria merge pe modelul românesc. Cele două mari partide s-au înţeles să formeze o coaliţie în care premirii se vor roti la 9 luni / Ţara vecină speră să iasă din criza politică ce ţine deja de doi ani

Principalul obiectiv al coaliţiei va fi punerea în aplicare a reformelor constituţionale, vizând în special sistemul judiciar, într-o ţară afectată de corupţie la nivel înalt, relatează Politico.

Partidul bulgar de centru-dreapta GERB, alianţa anticorupţie (PP-DB) codusă de "Noi continuăm schimbarea" şi "Bulgaria democratică" vor forma un guvern coaliţie, au anunţat liderii partidelor, potrivit presei bulgare.

Acordul este pentru următorul an şi jumătate: premierul desemnat al PP-DB, Nikolay Denkov, va conduce guvernul în primele nouă luni, iar fostul comisar european pentru inovare Mariya Gabriel va fi adjunctul său şi ministru de externe.

Denkov va face apoi schimb de locuri cu Gabriel, care a fost ales de partidul GERB pentru funcţia de premier.

"PP-DB va propune un guvern care să poată implementa o reformă constituţională, să îndeplinească toate cerinţele legate de aderarea deplină a ţării la UE [şi] să implementeze o reformă judiciară cuprinzătoare", a declarat Denkov luni, potrivit Mediapool.

Acordul este menit să pună capăt unor ani de instabilitate politică în Bulgaria, care a organizat cinci alegeri în ultimii doi ani.

Partidul GERB, al cărui lider, Borissov, a fost prim-ministru din 2009 până în 2021, a câştigat ultimele alegeri, în aprilie, cu 26,5% din voturi. Coaliţia PP-DB s-a clasat pe locul al doilea, cu un scor de 24,9%,.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici