Camera Reprezentanţilor adoptă un calendar de retragere din Irak

Camera Reprezentanţilor a respins joi cererea de alocare a 163 de miliarde de dolari ca fonduri de urgenţă pentru Irak şi Afganistan, un gest simbolic în lupta politică privind finanţarea războiului, însă a aprobat un calendar de retragere din Irak.

6 afișări
Imaginea articolului Camera Reprezentanţilor adoptă un calendar de retragere din Irak

Camera Reprezentanţilor adoptă un calendar de retragere din Irak (Imagine: Mediafax Foto)

Camera a adoptat două puncte ale unui proiect de lege, care se referă la retragerea unor militari din Irak în 30 de zile, cu obiectivul de retragere a tuturor soldaţilor până în decembrie 2009, şi la o serie de subvenţii pentru educaţia militarilor care se întorc din Irak şi Afganistan.

Textul cere de altfel ca irakienii să finanţeze reconstrucţia propriei ţări.

Dacă Senatul adoptă la rândul său toate aceste măsuri săptămâna viitoare, preşedintele George W. Bush, care se opune fixării unei date oficiale pentru retragerea contingentului american din Irak, se va opune prin veto, după cum a confirmat deja joi Casa Albă, respingând printr-un comunicat "calendarul «artificial» pentru retragerea" trupelor.

Bush a cerut Congresului, dominat de democraţi, să aloce 70 de miliarde de dolari pentru finanţarea războiului din Irak şi Afganistan la începutul lui 2009, când la Casa Albă se va instala succesorul său. Cererea sa anterioară de 108 miliarde de dolari pentru război până în septembrie fusese de asemenea respinsă de Congres.

Pentagonul a avertizat că armata terestră americană nu va îşi va mai putea plăti militarii după 15 iunie, în cazul în care Congresul nu va aproba rapid o cerere de suplimentare a bugetului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici