Camera Reprezentanţilor condamnă încălcarea suveranităţii SUA de către China şi ameninţă cu represalii

Camera Reprezentanţilor de la Washington a adoptat, joi, o rezoluţie prin care condamnă trimiterea de către China a unui balon de spionaj deasupra Statelor Unite, după ce Departamentul de Stat a anunţat că aparatul de zbor putea intercepta telecomunicaţii.

6327 afișări
Imaginea articolului Camera Reprezentanţilor condamnă încălcarea suveranităţii SUA de către China şi ameninţă cu represalii

Sursa foto: Profimedia

"Este vorba despre o încălcare fără respect a suveranităţii Statelor Unite", arată rezoluţia adoptată cu 418 voturi pentru şi niciunul împotrivă, informează publicaţia The Hill.

Balonul suspect a fost doborât de armata americană în Oceanul Atlantic, în largul coastelor statului Carolina de Sud, iar cazul a generat tensiuni între Statele Unite şi China.

"Un eveniment de acest fel nu trebuie să se repete. Şi nu trebuie să rămână fără reacţie. Ei înţeleg un singur lucru, forţa, proiecţia puterii. Trebuie să exercităm putere şi forţă împotriva Partidului Comunist Chinez", a declarat congresmanul republican Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor.

"Trebuie să înţeleagă faptul că noi vrem pace, dar că încălcarea suveranităţii noastre ne conduce pe o cale periculoasă. Adversarii noştri trebuie să creadă că orice viitoare incursiune în spaţiul aerian american a unui balon de spionaj sau a oricărui alt vehicul va fi întâmpinată cu o forţă decisivă", a atras atenţia Michael McCaul.

Prin rezoluţia adoptată, Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul Partidului Republican, cere Administraţiei Joseph Biden să înştiinţeze constant Congresul despre evoluţia investigaţiilor, "prin informări complete despre acest incident". De asemenea, Camera Reprezentanţilor cere informaţii despre alte incidente cu baloane chineze depistate în Statele Unite şi întreaga lume.

Departamentul de Stat de la Washington a anunţat joi că balonul chinez era dotat cu sisteme de interceptare a semnalelor de comunicaţii. "Antenele balonului probabil aveau capacitatea de a colecta date ale telecomunicaţiilor şi de a realiza geolocalizare", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, potrivit site-ului Axios.com.

China a susţinut că balonul depistat în spaţiul aerian al Statelor Unite era un dispozitiv "civil" pentru "cercetare", în principal în domeniul meteorologic. Beijingul a exprimat "regret" că balonul a ajuns în spaţiul aerian american din cauza unei situaţii de "forţă majoră". Departamentul Apărării de la Washington a respins această poziţie, subliniind că era "un balon de supraveghere".

Administraţia de la Beijing a condamnat vehement doborârea balonului, ameninţând cu reacţii şi îndemnând Washingtonul să evite escaladarea crizei. Din cauza incidentului, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a decis amânarea vizitei în China. Opoziţia republicană de la Washington intenţionează să lanseze o anchetă asupra modului în care Administraţia Joseph Biden a reacţionat la cazul balonului chinez.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici