Cameron: Londra şi Ankara cooperează pentru a opri fluxul de combatanţi care vor să se alăture grupării Stat Islamic

Marea Britanie şi Turcia cooperează "cât mai strâns posibil" pentru a opri fluxul de combatanţi străini care intenţionează să se alăture în Irak şi în Siria jihadiştilor din cadrul grupării Stat Islamic (SI), a declarat marţi, la Ankara, premierul britanic David Cameron.

277 afișări
Imaginea articolului Cameron: Londra şi Ankara cooperează pentru a opri fluxul de combatanţi care vor să se alăture grupării Stat Islamic

Cameron: Londra şi Ankara cooperează pentru a opri fluxul de combatanţi care vor să se alăture grupării Stat Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Luptăm împotriva unui inamic comun, terorismul extremist", a afirmat David Cameron în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său turc Ahmet Davutoglu.

În noiembrie, Marea Britanie a apreciat că se confruntă cu cea mai mare ameninţare la adresa securităţii sale pe care a cunoscut-o pe timp de pace.

Scotland Yard estimează că "peste 500" de cetăţeni britanici s-au alăturat grupării Stat Islamic şi exprimă temeri că aceştia ar putea comite atentate odată întorşi acasă.

Premierul britanic a subliniat că discuţiile cu omologul său turc s-au concentrat asupra "strategiei pe termen lung pentru a învinge SI şi a restaura stabilitatea în această parte a lumii".

Schimbul de informaţii la cel mai înalt nivel între cele două ţări ar putea ajuta la stoparea fluxului de jihadişti, a subliniat David Cameron.

La rândul său, Ahmed Davutoglu a respins acuzaţiile că Turcia le permite extremiştilor care se duc în Siria pentru a lupta împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad să tranziteze teritoriul său.

"Niciun combatant SI nu a trecut prin teritoriul turc", a afirmat el, subliniind că membrii SI "constituie o ameninţare pentru securitatea naţională a Turciei".

"Nimeni nu poate pune în discuţie determinarea Turciei în lupta sa împotriva terorismului", a adăugat el.

Turcia cere punerea în practică a unei strategii globale în vederea înlăturării de la putere a regimului lui Bashar al-Assad. Ankara propune stabilirea unei zone-tampon de securitate şi de excludere aeriană la graniţa sa cu Siria.

Coaliţia condusă de Statele Unite, din care face parte şi Marea Britanie, a început la sfârşitul lui septembrie atacuri aeriene împotriva poziţiilor jihadiste din Siria, la câteva zile după ofensiva lansată de SI asupra oraşului Kobane, situat în apropierea frontierei turce.

Ankara consideră că raidurile efectuate de avioanele coaliţiei internaţionale sunt insuficiente şi că ameninţarea jihadistă va fi eliminată doar odată cu înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici