Carl Bildt, criticat de jurnaliştii occidentali la Sarajevo

Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a fost criticat vineri de jurnaliştii occidentali, care i-au reproşat prezenţa la Sarajevo la împlinirea a 20 de ani de la începutul asediului asupra capitalei bosniace, potrivit imaginilor difuzate de un site de ştiri local.

96 afișări
Imaginea articolului Carl Bildt, criticat de jurnaliştii occidentali la Sarajevo

Carl Bildt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acest lucru ne răneşte. Suntem europeni şi acest lucru ne răneşte!", a declarat jurnalista şi scriitoarea franceză Florence Hartmann adresându-i-se lui Bildt, venit să asiste la un concert organizat în centrul capitalei Sarajevo în memoria celor peste 10.000 de victime ale asediului.

"Mă întreb doar de ce a venit, de ce a venit astăzi aici, la 6 aprilie. Ar fi trebuit să vină când putea face ceva" pentru a evita războiul, a declarat Hartmann, potrivit imaginilor difuzate de site-ul www.Klix.ba.

Bildt, care efectuează o vizită de lucru în Bosnia, a fost premier al Suediei în perioada 1991-1994, în timpul războiului interetnic din Bosnia (1992-1995). El a fost, de asemenea, primul Înalt reprezenant al comunităţii internaţionale în Bosnia (1995-1997), după semnarea acordului de pace de la Dayton (Statele Unite), care a pus capăt conflictului.

"În momentul în care putea face ceva spunea că (Slobodan) Miloşevici (fost preşedinte iugoslav) este un individ agreabil. Acest lucru figurează în transcrierile (oficiale) şi el ştie asta. Îmi pare rău dar nu merită să fie astăzi aici", a declarat Hartmann în engleză.

Florence Hartmann este o fostă corespondentă în Balcani a cotidianului francez Le Monde şi purtătoarea de cuvânt a fostului procuror al Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, Carla Del Ponte.

"Toată lumea ştie că acest măcel a fost în cel mai bun caz tolerat şi în cel mai rău temperat timp de trei ani lungi şi sângeroşi de către comunitatea diplomatică şi politicieni", a declarat, la rândul lui, jurnalistul şi scriitorul britanic Ed Vulliamy.

"Cred că este vanitos pentru oamenii care s-au implicat în aceste procese să fie aici, astăzi, dacă nu au venit pentru a-şi cere scuze de la poporul Bosniei şi fantomele morţilor, dar nu cred că este cazul", a adăugat Vulliamy, care a fost reporter de război în Bosnia în timpul conflictului.

La 20 de ani de la începutul războiului din Bosnia, mii de bosniaci au asistat, vineri, la Sarajevo, la un concert în faţa a 11.541 de scaune goale, reprezentând numărul persoanelor ucise de forţele sârbe în timpul asediului care s-a menţinut pe toată durata războiului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici