Casa Albă încearcă să minimizeze relevanţa pe care disputa cu Germania o are pentru unitatea NATO

Administraţia Joseph Biden a încercat să minimizeze, luni seară, importanţa pe care disputa Statelor Unite cu Germania privind livrarea de tancuri Ucrainei o are asupra unităţii la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, subliniind că Washingtonul respectă deciziile suverane germane.

924 afișări
Imaginea articolului Casa Albă încearcă să minimizeze relevanţa pe care disputa cu Germania o are pentru unitatea NATO

"A spune că acest lucru divizează Alianţa sau că ar periclita în vreun fel securitatea naţională a Ucrainei deoarece există o discuţie pe tema tancurilor este o exagerare a situaţiei", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

"Alianţa Nord-Atlantică nu a fost niciodată mai unită decât în ultimul an, cu acest război din Ucraina. Dar oricum, Alianţa nu va fi niciodată în totalitate de acord asupra fiecărui aspect decizional", a precizat John Kirby.

"Trebuie să reţinem că deciziile sunt naţionale, sunt decizii suverane. În mod categoric, nu pot vorbi în numele germanilor asupra calculelor privind tancurile lor Leopard. Acesta tancuri sunt foarte bune şi sunt multe pe continentul european; în mod categoric, ar fi eficiente pe câmpul de luptă. Dar Germania îşi ia propriile decizii, trebuie să le ia în mod suveran", a subliniat Kirby.

Săptămâna trecută, Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei nu a ajuns la niciun acord pentru a furniza tancuri occidentale avansate Ucrainei, pe fondul disensiunilor dintre Germania şi Statele Unite. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a afirmat vineri că Germania şi alte ţări analizează atent argumentele în favoarea sau împotriva furnizării de tancuri Ucrainei, ţinând cont de evoluţiile unui război care durează deja de aproape un an. În acelaşi timp, Guvernul de la Berlin nu a exclus posibilitatea livrării de tancuri Ucrainei, iar ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a afirmat că Germania nu se va opune cererii Poloniei de a furniza tancuri Leopard Ucrainei.

Reticenţa Germaniei privind furnizarea de capabilităţi militare avansate Ucrainei trebuie interpretată prin prisma eforturilor de evitare a unui conflict direct între NATO şi Rusia. "Trebuie să evităm ca acest conflict să devină un război între Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord", a afirmat săptămâna trecută cancelarul Olaf Scholz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici