Casa Albă respinge o petiţie online prin care i se cere să-l graţieze pe Snowden

Casa Albă a respins marţi o petiţie online prin care i se cere să-l graţieze pe Edward Snowden, preşedinţia îndemnându-l pe fostul consultant NSA şi CIA care a dezvăluit amploarea programelor de spionaj americane să revină în ţară pentru a fi judecat.

152 afișări
Imaginea articolului Casa Albă respinge o petiţie online prin care i se cere să-l graţieze pe Snowden

Casa Albă respinge o petiţie online prin care i se cere să-l graţieze pe Snowden

Snowden "ar trebui să vină acasă, în Statele Unite, şi să fie judecat de către un juriu format din colegi de-ai săi - nu să se ascundă în spatele unui regim autoritarist", subliniază Casa Albă într-un comunicat, referindu-se la Rusia, relatează New York Times în pagina electronică.

Edward Snowden a descărcat o cantitate uriaşă de informaţii secrete în timp ce lucra ca şi consultant al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA), iar apoi a oferit documente unor jurnalişti. Acesta trăieşte în Rusia, unde procurorii americani nu pot acţiona.

Între altele, Snowden a dezvăluit un program NSA de colectare în masă a unor metadate privind apelurile telefonice efectuate de milioane de americani, program care a fost găsit ilegal de către o curte de apel federală, în mai.

De atunci, el a devenit celebru pentru unii apărători ai libertăţilor civile şi a apărut în legături video într-o serie de conferinţe organizate în întreaga lume.

În petiţie se subliniază că Snowden este "un erou naţional şi este necesar să fie graţiat imediat".

În răspunsul său, Casa Albă le mulţumeşte celor 167.000 de persoane care au semnat petiţia şi afirmă că preşedintele Barack Obama a cooperat cu Congresul pentru a găsi un echilibru între securitatea naţională şi îngrijorările cu privire la libertăţile civile.

Însă "decizia periculoasă (a lui Snowden) de a fura şi dezvălui informaţii clasificate a avut consecinţe grave pentru securitatea ţării noastre şi oamenii care muncesc zi de zi să o apere", subliniază preşedinţia.

"Dacă a simţit că acţiunile sale însemnau nesupunere civilă, atunci trebuia să facă ceea ce au făcut cei care au ridicat problema în faţa Guvernului lor, şi anume să conteste, să vorbească, să angajeze o acţiune constructivă de protest şi - mai ales - să accepte consecinţele acţiunilor sale", insistă Casa Albă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici