Casa Albă: Siria a încălcat "linia roşie" folosind arme chimice împotriva propriului popor

Casa Albă a declarat pentru prima dată, joi, că Siria a încălcat "linia roşie" prin folosirea armelor chimice, inclusiv a gazului sarin, împotriva rebelilor, ceea ce a determinat SUA să sporească ajutorul acordat opoziţiei.

1531 afișări
Imaginea articolului Casa Albă: Siria a încălcat "linia roşie" folosind arme chimice împotriva propriului popor

Casa Albă: Siria a încălcat "linia roşie" folosind arme chimice împotriva propriului popor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Echipele de informaţii estimează că între 100 şi 150 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza folosirii armelor de atac chimice. Cu toate acestea, datele cu privire la numărul de morţi sunt probabil incomplete", a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului naţional pe probleme de comunicaţii strategice, relatează CNN.

Deşi nu există rapoarte precise, o sursă din cadrul Senatului american estimează că regimul lui Bashar al-Assad ar fi folosit arme chimice de până la opt ori până în prezent. Ministrul francez de Externe ridicase semnale de alarmă, în urmă cu o săptămână, cu privire la folosirea armelor chimice, în timp ce agenţiile de informaţii israeliene avertizaseră despre acest lucru încă din aprilie.

Administraţia Obama apreciază că depozitele importante de armele chimice de pe teritoriul Siriei sunt în toitalitate sub controlul Guvernului, deşi regimul de la Damasc acuză rebelii de folosirea acestor arme.

Senatorul de Arizona John McCain, cunoscut susţinător al intervenţionismului în Siria, a pledat, într-un interviu acordat CNN, pentru acordarea a mai mult decât ajutoare non-letale, exemplificând prin acordarea de echipamente de armament anti-tanc şi anti-aerian. În plus, el susţine ideea instituirii unei zone în care să fie interzisă survolarea avioanelor, măsură care ar putea ajuta rebelii care se confruntă cu frecvente raiduri aeriene ale armatei siriene. Statele Unite au fost reticente în a acorda ajutor militar rebelilor, deoarece între aceştia se numără grupări afiliate Al-Qaida, precum Frontul al-Nusra.

Deşi armele chimice sunt interzise la nivel internaţional de ONU, prin Convenţia asupra Armelor Chimice, Siria este una dintre puţinele ţări nesemnatare. Comunitatea Internaţională apreciază că depozitele de arme chimice (gaz sarin, gaz muştar şi gaz XY) sunt printre cele mai mari din lume. Statele Unite discută cu ţările vecine asupra necesităţii securizării acestor armamente, în cazul în care regimul lui Bashar al-Assad se va prăbuşi, astfel încât acestea să nu încapă pe mâna Al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici