Catastrofele din perioada 1998-2009 au produs pagube de 150 de miliarde de euro în Europa

Catastrofele naturale şi industriale înregistrate în Europa în perioada 1998-2009 s-au soldat cu aproape 100.000 de morţi şi au produs pagube în valoare de aproximativ 150 de miliarde de euro, potrivit unui raport publicat miercuri de Agenţia Europeană pentru Mediu (AEE).

28 afișări
Imaginea articolului Catastrofele din perioada 1998-2009 au produs pagube de 150 de miliarde de euro în Europa

Catastrofele din perioada 1998-2009 au produs pagube de 150 de miliarde de euro în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deşi partea ce poate fi atribuită schimbărilor climatice, în termeni de pierderi umane, este imposibil să fie stabilită cu precizie, ea poate creşte în viitor, pentru că frecvenţa şi intensitatea evenimentelor climatice extreme ar urma să crească", subliniază Agenţia.

Cel mai mare număr de victime a fost înregistat în timpul caniculei din 2003, cu peste 70.000 de decese suplimentare înregistrate în Europa, potrivit Agenţiei, cu sediul la Copenhaga.

Inundaţiile şi furtunile sunt evenimentele care produc cele mai importante pagube, cu o valoare globală de 96 de miliarde de euro, în timp ce pagubele produse de cutemure se ridică, în această perioadă, la 29 de miliarde de euro.

Între accidentele industriale sau tehnologice, cele mai marcante au fost mareele negre provocate de Erika, în 1999, Prestige, în 2002, dar şi poluările din 1998, la Aznalcollar, în Spania, şi în 2000, la Baia Mare, în România.

Agenţia are 32 de membri, şi anume cele 27 de ţări ale Uniunii Euroepne (UE), dar şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi Turcia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici