CE consideră că nu mai există un risc de încălcare a statului de drept în Polonia

Comisia Europeană a decis miercuri să închidă procedura de la articolul 7 alineatul (1) din TUE în ceea ce priveşte Polonia, retrăgându-şi propunerea motivată care a declanşat această procedură în 2017.

Urmărește
80 afișări
Imaginea articolului CE consideră că nu mai există un risc de încălcare a statului de drept în Polonia

CE consideră că nu mai există un risc de încălcare a statului de drept în Polonia

La 6 mai 2024, Comisia şi-a finalizat analiza privind situaţia statului de drept în Polonia în contextul procedurii prevăzute la articolul 7 alineatul (1) din TUE. Comisia consideră că nu mai există un risc clar de încălcare gravă a statului de drept în Polonia în sensul dispoziţiei respective. Polonia a lansat o serie de măsuri legislative şi nelegislative pentru a soluţiona motivele de îngrijorare privind independenţa sistemului judiciar, a recunoscut prevalenţa dreptului UE şi s-a angajat să pună în aplicare toate hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului referitoare la statul de drept, inclusiv la independenţa justiţiei.

În cadrul Consiliului Afaceri Generale din 21 mai 2024, vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová, a purtat o discuţie pozitivă cu miniştrii în privinţa situaţiei din Polonia în contextul procedurii de la articolul 7, precum şi în privinţa celei mai recente evaluări a Comisiei şi a intenţiei de a retrage propunerea motivată. Statele membre au recunoscut eforturile depuse deja de guvernul polonez pentru a răspunde motivelor de îngrijorare existente. În urma acestei discuţii, Comisia a luat astăzi decizia de a închide procedura de la articolul 7 şi a informat Consiliul şi Parlamentul European că îşi retrage propunerea motivată din 2017.

„Ziua de astăzi este o zi importantă pentru statul de drept din Polonia şi din Uniunea Europeană. După mai mult de şase ani, în urma măsurilor pozitive luate de autorităţile poloneze, precum şi a sprijinului puternic exprimat de statele membre în această privinţă, am închis acum procedura de la articolul 7 în ceea ce priveşte Polonia. Vom continua să colaborăm cu autorităţile poloneze pentru a le sprijini în eforturile lor de promovare a statului de drept”, a declarat vicepreşedinta Jourová.

Comisia va monitoriza în continuare măsurile din cadrul planului de acţiune, precum şi alte măsuri de promovare a statului de drept în Polonia, în special în cadrul procesului de raportare privind statul de drept.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici