CE dă în judecată Lisabona şi Londra pentru nerecunoaşterea calificărilor profesionale din România

CE a decis să dea în judecată Portugalia şi Marea Britanie la Curtea Europeană de Justiţie pentru incapacitatea de a transpune în legislaţia naţională măsurile de recunoaştere a calificărilor profesionale din România şi Bulgaria, potrivit unui comunicat al Executivului european.

10 afișări
Imaginea articolului CE dă în judecată Lisabona şi Londra pentru nerecunoaşterea calificărilor profesionale din România

CE dă în judecată Lisabona şi Londra pentru nerecunoaşterea calificărilor profesionale din România (Imagine: Mediafax Foto)

CE a demarat acţiunea legală împotriva celor două state comunitare după ce Lisabona şi Londra nu au informat Executivul de la Bruxelles privind măsurile de implementare a Directivei 2006/100/EC.

Această directivă prevede operarea de adaptări de natură tehnică la directivele privind calificările profesionale, procedură ce trebuia iniţiată înainte de aderarea României şi Bulgariei. Termenul limită pentru transpunerea Directivei 2006/100/EC în legislaţia internă portugheză şi britanică a expirat la 1 ianuarie 2007.

Potrivit directivei, ţările comunitare trebuie să actualizeze lista calificărilor profesionale care beneficiază de recunoaştere automată prin completarea sa cu profesiile corespondente din cele două noi ţări membre.

Portugalia şi Marea Britanie se alătură astfel altor opt state comunitare, Austria, Belgia, Cipru, Franta, Grecia, Irlanda, Luxemburg si Spania, deferite Curţii Europene de Justiţie în aprilie 2008.

Potrivit comunicatului dat publicităţii de Executivul european, atâta timp cât directiva nu este transpusă în legislaţia naţională, specialiştii români şi bulgari riscă să se confrunte cu proceduri birocratice şi lente în cadrul eforturtilor de a-şi exercita dreptul la muncă în spaţiul comunitar iar potenţialii angajatori ai acestor specialişti ar putea fi privaţi de şansa de a beneficia de experianţa lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici