CE este pregătită să reia negocierile pe tema unui parteneriat consolidat cu Rusia

Comisia Europeană a anunţat luni, la finalul unei dezbateri a miniştrilor europeni de Externe, că este pregătită să reia negocierile pe tema unui parteneriat consolidat cu Rusia, chiar dacă rămâne de fixat o dată precisă.

17 afișări
Imaginea articolului CE este pregătită să reia negocierile pe tema unui parteneriat consolidat cu Rusia

Comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este timpul să reluăm" aceste negocieri suspendate la 1 septembrie de Europa, în urma conflictului ruso-georgian, a apreciat comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner.

"Vom găsi cu siguranţă o dată după summitul" UE-Rusia de vineri, de la Nisa, a precizat ea, subliniind că data exactă a relansării trebuie stabilită.

"Douăzeci şi şase de ţări din 27 (în favoarea reluării negocierilor-n.r.) sunt după părerea mea suficiente", a apreciat şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner.

El a precizat că Polonia, care rămânea, alături de Lituania, singura ţară care se opunea reluării negocierilor, a adoptat în final poziţia majorităţii şi deci nu mai rămâne "decât o singură ţară" care refuză reluarea discuţiilor. El nu a vrut să confirme că este vorba despre Lituania.

Anterior, Lituania a anunţat că se opune în continuare reluării de către Uniunea Europeană a negocierilor cu Rusia.

"Poziţia Lituaniei nu s-a schimbat", a declarat un diplomat lituanian la finalul dezbaterii, care a avut loc cu patru zile înaintea unui summit UE-Rusia la Nisa, în sudul Franţei.

Reluarea acestor negocieri, suspendate la 1 septembrie după conflictul georgian, nu necesită unanimitatea celor 27 de state membre UE.

Comisia Europeană poate decide relansarea negocierilor, chiar dacă ar prefera să aibă sprijinul politic al tuturor statelor membre, afirmase anterior comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici