Ce l-ar fi putut determina pe Anders Breivik să devină criminal - VIDEO

Anders Breivik, autorul atacurilor din Oslo soldate cu moartea a 77 de oameni, şi-a pregătit atacul la o fermă din oraşul norvegian Rena. Bărbatul era prietenos şi părea un om obişnuit, aşa că psihologii criminalişti încearcă să îşi dea seama ce evenimente l-ar fi putut determina pe Breivik să se transforme în criminal.

3770 afișări
Imaginea articolului Ce l-ar fi putut determina pe Anders Breivik să devină criminal - VIDEO

Anders Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Breivik era foarte amabil cu locuitorii oraşului, care l-au plăcut de la început şi nu au bănuit nicio clipă ce plănuieşte bărbatul, scrie dailymai.co.uk.

Atacatorul a închiriat o fermă al cărei proprietar este la închisoare pentru cultivare de canabis pentru a construi bomba pe care a detonat-o la sediul Guvernului.

Breivik a locuit la Rena timp de 82 de zile înainte de atacurile pe care le-a comis la Oslo. În manifestul pe care l-a publicat cu puţin timp înainte de atentate Anders Breivik atacă comportamentul sexual al câtorva membri ai familiei sale.

Breivik spune că mama sa, Wenche, în vârstă de 64 de ani, "are capacitatea intelectuală a unui copil de zece ani". El atribuie acest lucru meningitei pe care se presupune că femeia a contractat-o de la tatăl său vitreg, Tore. Despre acesta Breivik scrie că a fost căpitan de armată şi că a avut relaţii sexuale cu mai mult de 500 de femei.

Atacatorul de la Oslo o acuză şi pe sora lui vitregă, Elisabeth, că a avut cel puţin 40 de amanţi, "mai mulţi decât stripperii de la Chippendales, despre care se ştie că poartă numeroase boli". Din cauza acestor relaţii Elisabeth ar fi rămas infertilă şi ar fi fost nevoită să facă numeroase tratamente.

Prietenii mamei lui Breivik au descris-o pe aceasta ca fiind o femeie fragilă şi amabilă, însă una dintre vecinele sale a declarat că aceasta împărtăşea viziunile intolerante ale fiului ei.

În adolescenţă, Anders Breivik era un model al toleranţei rasiale, asculta muzică hip-hop şi avea un prieten pakistanez, Arsalan Sohail. Se pare însă că o serie de incidente i-au schimbat părerile şi l-au determinat să-şi dorească să elimine musulmanii din Europa şi să creeze o utopie numai cu oameni albi. Breivik pretinde că grupuri pakistaneze au batjocorit fete norvegiene şi că prietenul său Arsalan dispreţuia Norvegia şi tradiţiile sale.

Experţii sunt de părere că mintea lui Breivik a fost afectată de problemele sale, cum ar fi relaţia rece cu tatăl său, care a afirmat, după crimele comise de Anders, că acesta trebuia să-şi ia propria viaţă şi nu să omoare oameni nevinovaţi.

Totuşi, Breivik nu se vede pe sine ca un inadaptat. El spune că a avut tot ce şi-a dorit când a fost copil şi că a avut o copilărie minunată.

Tatăl lui Anders Breivik, fost diplomat, a cunoscut-o pe mama sa în timp ce lucra la Ambasada norvegiană din Londra, însă când Breivik avea doar un an cei doi s-au despărţit, iar după o luptă acerbă pentru custodie copilul a rămas în grija mamei. Ambii săi părinţi s-au recăsătorit şi au mai divorţat. În manifestul său, Breivik atrage atenţia asupra pericolului destrămării unei familii şi afirmă că ar trebui realizate contracte de căsătorie pe cel puţin 20 de ani.

Psihologul criminalist Keith Ashcroft spune că respingerea tatălui l-ar fi putut determina pe Breivik să se retragă într-o lume imaginară a armelor şi a violenţei. Deoarece criminalul se referă la viaţa sa sexuală în manifest, specialistul este de părere că acesta ar fi putut fi tulburat de sentimente de nepotrivire sexuală.

După ce l-a intervievat timp de câteva ore, avocatul lui Breivik l-a declarat pe acesta nebun. Totuşi, psihologul criminalist Mike Berry, care a analizat manifestul lui Anders Breivik, l-a declarat pe acesta potrivit pentru un proces.

"Breivik este clar o persoană cu un comportament obsesiv şi narcisist, dar nu este nebun sau psihotic. El chiar crede că s-a comportat într-o manieră justificată", a concluzionat psihologul.

Psihologul este de părere că Breivik s-a simţit entuziasmat când a început să ucidă oameni deoarece în mintea sa acesta era începutul unei revoluţii.

"Ar fi ajuns într-un stadiu în care ar fi devenit automat. Sunt sigur că dacă nu ar fi fost prins ar fi continuat să ucidă oameni fără să se gândească", a spus psihologul criminalist.

Citeşte şi: Cum arată cea mai scumpă casă din lume. Costă 175 de milioane de dolari şi are numai trei dormitoare

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici