Ce se întâmplă cu vaccinarea obligatorie la locul de muncă? Antreprenorii aşteaptă, politicienii nu s-au decis încă

  • În ţări din Europa, decidenţii par puşi pe treabă.
  • În România însă, coaliţia de guvernare nu s-a reunit nici săptămâna aceasta, deşi trebuie să decidă asupra certificatului verde la locul de muncă.
839 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă cu vaccinarea obligatorie la locul de muncă? Antreprenorii aşteaptă, politicienii nu s-au decis încă
Franţa pune presiune pe vaccinare şi scoate din certificatul verde testarea şi trecerea prin boală. Germania lui Scholz trage tare să impună vaccinarea obligatorie, până în luna mai. În România, legea privind vaccinarea obligatorie la locul de muncă stă în pixul celor trei lideri politici, care conduc coaliţia de guvernare.
 
Au trecut două săptămâni deja din noul an, însă coaliţia nu s-a reunit pentru a decide ce face: merge sau nu?
 
La Camera Deputaţilor este proiectul lui Florin Cîţu, iar cel al lui Alexandru Rafila nu a părăsit coaliţia, încă.
 
Analistul politic, Adrian Zăbavă, crede că nu înâlnirea lor este problema şi faptul că nimeni nu-şi doreşte acest certificat verde la locul de muncă: „Şi-au dat seama că o parte parte din societate este împotriva acestui certificat verde şi bătălia pe seama lui, bătălia, la nivel de opinie publică, s-a pierdut demult. Raţiunea fiind faptul că orice alipire a unui partid politic cu acest certificat verde, mai ales a PSD-ului, ţinând cont de electoratul său, aduce puncte în minus. În consecinţă, nu se doreşte politic, în momentul de faţă, trecerea certificatului verde, nici măcar într-o formă aproape goală de conţinut.
 
Antreprenorii aşteaptă această măsură, pentru că i-ar scuti de pierderi de timp şi costuri. Ministerul Sănătăţii le recomandă să îşi încurajeze angajaţii să se vaccineze.
 
Dumitru Tosa spune că doar jumătate din personalul Zarea este vaccinat şi a întâmpinat diverse situaţii când oamenii nu doreau nici să se testeze. „Le asigurăm echipamentul de protecţie corespunzător, deci măştile le schimbăm periodic. Teste antigen şi cele care au ieşit, până acum pozitive, am trimis oamenii să-şi facă şi test PCR. Am constatat că, după ce am făcut toate aceste chestiuni şi oamenii s-au dus în concediu medical, că au fost pozitivi, ne-am trezit că statul, Guvernul, nici măcar n-a catadicsit să ne facă plata ramburs a concediilor medicale. Şi depăşeste 100 de mii de euro valoarea concediilor medicale“, a declarat Dumitru Toşa.
 
În orice formă ar fi, medicii spun că certificatul Covid este necesar. În Franţa, vaccinarea este obligatorie pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar, încă din noiembrie. În România, peste 80% din medici sunt vaccinaţi.
 
Cătălin Apostolescu, medic infecţionist la Matei Balş, consideră că certificatul Covid este foarte util: „Certificatul covid este foarte util pentru a motiva populaţia să se vaccineze. Scopul nostru este să vaccinăm un procent cât mai mare din populaţie. În felul acesta, putem opri circulaţia virusului. Noi, medicii, resimţim nevoia acestui instrument“. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici