Ce sunt rachetele Storm Shadow şi de ce se numesc „trage şi uită”

Racheta cântăreşte aproximativ 1.300 de kilograme şi va fi folosită, promite Ucraina, doar pe teritoriul ţării sale.

16617 afișări
Imaginea articolului Ce sunt rachetele Storm Shadow şi de ce se numesc „trage şi uită”

Storm Shadow, racheta cu rază lungă de acţiune furnizată de britanici Ucrainei, are capacitatea de a lovi adânc în teritoriul controlat de ruşi în estul Ucrainei.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune, cu capacităţi de stealth (care îi permite să-şi scadă vizibilitatea la observarea inamicului), dezvoltată în comun de Regatul Unit şi Franţa, şi este de obicei lansată din aer.

Raza de acţiune poate ajunge la 250 de kilometri, iar racheta este capabilă să zboare cu 1.000 km/h la o înălţime minimă de 30-40 de metri.

Focosul Broach de 450 de kilograme de exploziv convenţional este conceput pentru a lovi centrele de comandă şi control, aeroporturile, infrastructura şi alte ţinte strategice.

Racheta cântăreşte aproximativ 1.300 de kilograme. Odată lansată, nu este posibilă efectuarea unei reprogramari a ţintei, iar în cadrul datelor transferate către rachetă înainte de lansare există planul complet de zbor, incluzând orice ameninţări reprezentate de sistemele de rachete suprafaţă-aer (SAM).

Este o rachetă „trage şi uită”: trebuie programată înainte de lansare, nefiind posibil să i se schimbe cursul sau să se autodistrugă. Racheta urmează o cale semi-autonomă, pe o traiectorie joasă de zbor ghidată de GPS.

Aproape de final, racheta se ridică, apoi se scufundă în ţintă. Urcarea la înălţime are scopul de a obţine cea mai bună probabilitate de identificare şi penetrare a ţintei.

În timpul manevrei finale, conul nasului este îndepărtat, pentru a permite unei camere termografice de înaltă rezoluţie (orientare în infraroşu) să observe zona ţintă.

Regatul Unit a primit asigurări de la guvernul ucrainean că aceste rachete vor fi folosite numai pe teritoriul suveran al Ucrainei, şi nu în Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici