Cea mai mare conductă de petrol din SUA rămâne închisă până spre sfârşitul săptămânii

Principala conductă petrolieră din Statele Unite nu îşi va relua în totalitate operaţiunile pentru alte câteva zile din cauza unui atac cibernetic de tip ransomware, lansat asupra operatorului reţelei de combustibili Colonial Pipeline, scrie Reuters.

600 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare conductă de petrol din SUA rămâne închisă până spre sfârşitul săptămânii

Sursa foto: profimedia

Mişcarea reprezintă unul dintre cele mai puternice atacuri de tip ransomware din istoria SUA, având în vedere că grupul Colonial Pipeline transportă aproape jumătate din combustibilul consumat de-a lungul coastei de est a ţării, informează Ziarul Financiar.

În timp ce impactul rămâne să fie cuantificat, închiderea reţelei va reduce nivelul de disponibilitate pe termen scurt al combustibililor, fapt ce va genera o creştere a preţurilor şi va forţa rafinăriile să îşi reducă procesele de producţie întrucât nu vor putea să transporte carburanţii.

Compania a declarat că repornirea liniei va fi efectuată în mai multe faze, cu „un ţel de sustenabilitate care vizează restabilirea serviciilor operaţionale spre sfârşitul săptămânii”.

FBI-ul a atribuit atacul cibernetic grupului DarkSide, despre care se crede că ar fi localizat în Rusia sau Europa de Est. Între timp, preşedintele Joe Biden a declarat că nu există nicio dovadă conform căreia ar fi fost implicat guvernul de la Moscova.

„Ţelul nostru este să facem bani, nu să creăm probleme pentru societate”, reiese dintr-o declaraţie a DarkSide, care nu a menţionat grupul Colonial Pipeline.

Ransomware este un tip de virus dezvoltat pentru a bloca o serie de computere printr-un proces de criptare a datelor. Hackerii cer acum să fie plătiţi pentru a oferi acces proprietarului conductei. Momentan nu este clară suma cerută de hackeri, iar Colonial nu a declarat dacă va îi va plăti sau nu.

Vineri, compania şi-a închis reţeaua de conducte de 8.850 de kilometri, care transportă benzină, motorină şi combustibili de avion, într-un efort prin intermediul căruia speră să îşi protejeze sistemele deja avariate.

Un purtător de cuvânt al secretarului general ONU, Antonio Guterres, a declarat că atacul arată că statele prezente în organizaţie trebuie să combată atacurile cibernetice pentru a „evita un impact devastator asupra lumii în care trăim”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici