Cel puţin 15 morţi şi 80 de răniţi într-un atentat sinucigaş la bisericile creştine din Pakistan

Doi atacatori sinucigaşi talibani s-au detonat lângă două biserici creştine din oraşul Lahore, în Pakistan, în timpul slujbei de duminică, omorând 15 persoane şi rănind alte 80, au declarat oficiali pakistanezi locali, relatează DPA.

251 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 15 morţi şi 80 de răniţi într-un atentat sinucigaş la bisericile creştine din Pakistan

Cel puţin 15 morţi şi 80 de răniţi într-un atentat sinucigaş la bisericile creştine din Pakistan (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Dublul atentat a fost comis în cartierul sărac Yohana Abad din oraşul Lahore, situat în estul provinciei Punjab (centru), în care trăiesc cel puţin un milion de creştini, a declarat Syed Haider, un reprezentant al poliţiei locale.

Cei doi atacatori sinucigaşi au reuşit să înainteze până la intrările principale în cele două biserici, situate una lângă cealaltă, şi au detonat încărcăturile explozive pe care le aveau asupra lor după ce paznici au încercat să-i oprească să intre în lăcaşurile de cult, a declarat Haider.

Cel puţin 15 persoane au fost ucise, a declarat Khawaja Salman Rafiq, un consilier pe probleme de sănătate al premierului provinciei Punjab. Alte aproape 80 de persoane au fost rănite şi primeau îngrijiri la spitale, a adăugat Rafiq, precizând că peste 12 dintre răniţi se aflau în stare critică.

O aripă a talibanilor pakistanezi, Jamaat ul Ahrar, a revendicat dublul atentat. "Noi am făcut-o", a declarat pentru filiala în urdu a BBC Ehsanullah Ehsan, un purtător de cuvânt al grupării.

O mulţime furioasă a linşat ulterior două persoane pe care le suspectau că i-au ajutat pe atacatori, a declarat Zaheem Qadri, un purtător de cuvânt al Guvernului provinciei.

Un martor a declarat pentru un site pakistanez de ştiri că l-a văzut pe unul dintre atacatori încercând să pătrundă în fugă în biserică, după care a detonat încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa.

"Şedeam într-un magazin de lângă biserică în momentul în care o explozie a zdruncinat zona. Am fugit către locul de unde s-a auzit şi am văzut paznici care încercau să reţină un bărbat ce încerca să pătrundă în biserică. Văzând că nu reuşeşte (să treacă de paznici, atacatorul) s-a aruncat în aer", a declarat Amir Masih pentru site-ul Dawn.com. "Am văzut părţi din corpul (atacatorului) zburând prin aer. Paznicul a murit şi el", a adăugat martorul.

Câteva mii de membri ai comunităţii creştine au protestat, furioşi, în diferite oraşe. Ei au blocat traficul şi au strigat sloganuri împotriva Guvernului, pe care-l acuză că nu reuşeşte să le asigure securitatea.

Minorităţile religioase - în special creştinii - sunt vizate frecvent de atacuri comise de către talibani şi extremişti islamişti din Pakistan.

Peste 80 de creştini au fost ucişi, în 2013, într-un atac comis de către talibani la o biserică din oraşul Peshawar (nord-vest).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici