Cel puţin 53 de morţi în Europa, traversată de furtuna Xynthia - GALERIE FOTO

Furtuna Xynthia, care traversează Europa începând de sâmbătă, a provocat moartea a 53 de persoane dintre care 45 numai în Franţa, unde mai multe comune au fost inundate şi peste un milion de persoane au rămas fără curent electric.

91 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 53 de morţi în Europa, traversată de furtuna Xynthia - GALERIE FOTO

Cel puţin 50 de morţi în Europa, traversată de furtuna Xynthia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Franţa a plătit cel mai greu tribut furtunii Xynthia, anunţată drept una dintre cele mai puternice de la cea din 1999, cu cel puţin 45 victime, numeroase persoane dispărute şi zeci de răniţi, potrivit bilanţului oferit duminică de autorităţile franceze.

În cursul serii, premierul francez, Francois Fillon, a calificat drept o "catastrofă naţională" furtuna Xynthia, a anunţat că restabilirea alimentării cu energie electrică va dura "câteva zile" şi că deciziile administrative de catastrofă naturală vor fi publicate "în 48 de ore".

Anterior, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cerut "Guvernului să acţioneze fără să aştepte pentru ca măsurile de solidaritate naţională să poate interveni în cel mai scurt timp în favoarea populaţiei şi a colectivităţilor sinistrate", potrivit unui comunicat.

Vendee din vestul ţării este departamentul cel mai afectat, cu un bilanţ provizoriu de circa 30 de morţi. În mai multe localităţi, între care La-Faute-sur-Mer, acoperişurile unor case abia se vedeau de sub ape, iar famiile, cu ochii în lacrimi, aşteptau veşti de la rudele date dispărute, a constatat un jurnalist al AFP.

Echipele de salvare au suspendat căutările la lăsarea nopţii pe litoral, după ce au găsit 26 de persoane înecate, în timp ce alte 30 sunt date dispărute.

În Charente-Maritime (vest), şase persoane au murit, dintre care un copil în vârstă de zece ani.

Sarkozy a anunţat că va merge luni în aceste două departamente.

Alte departamente de pe litoral sau din centru au fost traversate de rafale puternice de vânt şi au înregistrat mai multe victime. Acestea au murit înecate, lovite de copaci căzuţi sau asfixiate cu gaze de eşapament de la un generator.

În regiunile din vestul şi centrul ţării, cele mai afectate, peste 500.000 de locuinţe, faţă de un milion în cursul dimineţii, erau în continuare fără curent electric, potrivit ERDF, filiala de distribuţie a companiei franceze de electricitate, EDF.

Furtuna care s-a format în Atlantic a traversat sâmbătă litoralul portughez cu o intensitate mai scăzută decât se prevăzuse iniţial, provocând totuşi moartea unei persoane, un copil decedat după căderea unui copac la Paredes (nord-vest).

Duminică, două mari oraşe din nordul Portugaliei, Porto şi Vila Nova de Gaia, erau în alertă maximă din cauza unei viitori aşteptate pe fluviul Duoro, care separă cele două localităţi, potrivit serviciilor de intervenţie. Numeroase inundaţii au fost semnalate în centrul şi nordul Portugaliei, în timp ce mai multe drumuri au fost blocate.

În Spania, Xynthia a provocat moartea a trei persoane, o femeie în vârstă de 82 de ani zdrobită de un zid în Galicia (nord-vest) şi doi bărbaţi a căror maşină s-a lovit de un copac în Castilla şi Leon (nord), potrivit autorităţilor regionale.

În cursul serii, depresiunea a ajuns în Benelux şi nordul Europei.

În cursul zilei, furtuna a provocat primele victime şi în Germania. Un şofer a murit iar soţia sa a fost rănită după ce un copac a căzut peste maşina lor în vestul ţării, iar o femeie care făcea jogging a decedat după ce a fost lovită de un copac căzut în Bergheim, în Rhenania de Nord Westfalia, în nord. Un alt bărbat, în vârstă de 69 de ani, a murit în apropiere de Frankfurt.

Belgia a anunţat şi ea duminică prima sa victimă, un bărbat lovit de căderea unui copac în grădina sa din Jodoigne, în apropiere de Bruxelles.

Ca măsură de precauţie toate parcurile şi grădinile din Bruxelles şi Paris au fost închise.

Furtuna a afectat şi o parte din Elveţia, unde vântul suflă cu viteze de până la 160 de kilometri pe oră, potrivit poliţiei din cantonul Vaud, în vest. Circulaţia rutieră a fost întreruptă în numeroase zone din cauza căderii de copaci. Nicio victimă nu a fost semnalată în cursul după-amiezii.

Furtuna care a părăsit Franţa după-amiază a perturbat, de asemenea, traficul aerian şi feroviar.

În Franţa, după mai multe anulări şi întârzieri, traficul aerian revenea progresiv la normal duminică seara pe aeroportul parizian Roissy-Charles-de-Gaulle.

Pe aeroportul din Frankfurt (Germania), peste 200 de zboruri au fost anulate, în timp ce gara centrală din oraş a fost închisă şi numeroase au fost anulate la Stuttgart.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici