Cele mai recente evoluţii ale războiului din Ucraina

Cele mai recente evoluţii ale războiului din Ucraina, miercuri, la mijlocul zilei, conform CNN.

1095 afișări
Imaginea articolului Cele mai recente evoluţii ale războiului din Ucraina

Cele mai recente evoluţii ale războiului din Ucraina

Atacuri ruseşti asupra Mariupolului: Un convoi de 11 autobuze goale care se îndreptau spre Mariupol a fost rechiziţionat de forţele ruse, potrivit guvernului ucrainean. Ruşii au condus autobuzele, împreună cu şoferii şi mai mulţi lucrători ai serviciilor de urgenţă, într-o locaţie nedezvăluită, spune guvernul. Între timp, de pe mare, vin lovituri de la navele ruseşti din Marea Azov către oraşul de coastă, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării. Oraşul a fost deja supus unui bombardament rusesc continuu, cu lansări de rachete cu rază lungă de acţiune şi artilerie în afara oraşului.

Ofensivă navală: Ruşii au acum aproximativ 21 de nave în Marea Neagră, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, în timp ce a apărut o înregistrare video care arată lansarea de rachete de croazieră de pe o navă în largul Crimeei, la vest de oraşul Sevastopol. Videoclipul, care a fost geolocalizat de CNN, arată rachetele îndreptându-se spre Ucraina.

Moscova nu exclude folosirea armelor nucleare: Purtătorul de cuvânt principal al preşedintelui rus Vladimir Putin a refuzat să nege faptul că Moscova ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare. Dmitri Peskov, vorbind pentru CNN, a refuzat în repetate rânduri să excludă faptul că Rusia ar lua în considerare folosirea armelor nucleare împotriva a ceea ce Moscova consideră a fi o "ameninţare existenţială".

Belarus s-ar putea alătura războiului: SUA şi NATO consideră că Belarus s-ar putea alătura "în curând" Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat pentru CNN oficiali americani şi NATO, şi că această ţară ia deja măsuri în acest sens. Este din ce în ce mai "probabil" ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar NATO.

Mai multe discuţii: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuţiile cu Rusia sunt în curs de desfăşurare. El urmează să se adreseze separat parlamentului japonez şi Adunării Naţionale franceze în această dimineaţă.

Acţiune în SUA: Preşedintele american Joe Biden va sosi miercuri la Bruxelles pentru un summit NATO planificat - unul dintre numeroasele summituri la care va participa în Europa în această săptămână. La aceste summituri, se aşteaptă ca el să dezvăluie sancţiuni împotriva membrilor Dumei. Aceste sancţiuni vor viza sute de ruşi care servesc în organul legislativ inferior al ţării, a declarat un oficial familiarizat cu anunţul.

Contraofensivă ucraineană: Forţele ucrainene au încercat să recupereze teritoriu în ultimele zile, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării. Acestea au preluat controlul asupra oraşului Makariv, un oraş aflat la 50 de kilometri vest de Kiev, au anunţat Forţele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook. Există, de asemenea, indicii că forţele ruseşti au suferit reculuri la nord de Kiev, în zonele pe care le-au deţinut aproape de la începutul invaziei.

Petrolul rusesc: Gigantul energetic francez TotalEnergies a declarat că va înceta să mai cumpere petrol şi produse petroliere ruseşti cel târziu până la sfârşitul anului 2022 "având în vedere înrăutăţirea situaţiei din Ucraina", potrivit unui comunicat de presă al companiei. TotalEnergies a avertizat că va continua să cumpere gaze naturale din Rusia. Între timp, preţul petrolului continuă să urce cu 7%, în timp ce Europa dezbate interzicerea petrolului rusesc.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici