Cerşetori romi din România se reorientează către un oraş foarte tolerant din Suedia

Aproximativ 70 de cerşetori romi au venit anul trecut în regiunea oraşului Umeå, un fief socialist foarte tolerant, unde pot obţine 100-200 de coroane suedeze pe zi (până la 20 de euro), relatează site-ul TheLocal.

701 afișări
Imaginea articolului Cerşetori romi din România se reorientează către un oraş foarte tolerant din Suedia

Cerşetori romi din România se reorientează către un oraş foarte tolerant din Suedia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este bine aici în Suedia. Îmi place", declară, pentru un reporter The Local, Culai Ciurar (23 de ani), din România, în timp ce fierbe nişte cartofi pentru prânz, într-una dintre cele şase rulote aliniate pe un petic de iarbă, lângă o pădure. "Vremea e ca în România, deci nu e frig pentru noi", insistă el. Ciurar spune că obţine până la 20 de euro pe zi cerşind pe stradă. "În România nu am loc de muncă. Nici aici. Am lucrat un pic în construcţii, dar aici fac bani cerşind", continuă el, adăugând că îşi caută, totuşi, un loc de muncă.

Potrivit Consiliului Local din Umeå cei aproximativ 70 de cerşetori romi, ca Ciurar, au venit în regiune, în care trăiesc aproximativ 118.000 de persoane, în 2014. Ei pot călători cu uşurinţă din România în Suedia ca turişti UE, potrivit legislaţiei europene cu privire la libertatea de mişcare, fără să aibă nevoie de vize sau permise de muncă.

O femeie care poartă o fustă lungă, roz şi leagănă în braţe un copil spune că a venit în Suedia în urmă cu două săptămâni pentru a strânge bani pentru familie. După ce va aduna suficienţi bani pentru a-şi trimite copiii la şcoală se va întoarce în România, spune ea, fără să-şi dezvăluie identitatea. "Nu cerşesc zilnic pentru că am doi copii, aşa că (cerşesc) o zi eu şi o zi soţul meu", declară ea, recunoscând că i se "pare foarte frig aici". "Sunt oameni foarte drăguţi aici. Sunt buni. Ajută", mai spune femeia.

Un argentinian, în vârstă de aproximativ 50 de ani, care trăieşte în Suedia de aproximativ un deceniu, a venit la caravană cu o donaţie constând în hrană. "De ce sunt aici? Mă grăbesc, dar trebuie să spun că aceşti oameni au nevoie de mâncare. Nu au nimic. Cred că au nevoie de mâncare, puţin ajutor sau bani. Aceste condiţii nu sunt tocmai perfecte pentru ei", subliniază el.

Mii de cerşetori au venit în Suedia în ultimii trei ani, 90% dintre ei provenind din România, potrivit unor date date publicităţii în aprilie 2014 de către Administraţia Socială din Stockholm.

Umeå are reputaţia unuia dintre cele mai tolerante oraşe din Suedia, iar numeroşi locuitori afirmă că nu este o coincidenţă faptul că un număr tot mai mare de cerşetori - obişnuiţi deja la Stockholm, Gothenburg şi Malmö - aleg să vină în această zonă în locul regiunilor urbane mari. Un promotor vechi al feminismului şi drepturilor homosexualilor, oraşul Umeå este un centru universitar şi un fief socialist - în care doar 5,6% din locuitori au votat în septembrie pentru partidul antiimigraţie Democraţii Suediei (scor mediu 13% la nivel naţional).

Toate municipalităţile suedeze urmează un set de directive naţionale cu privire la ajutarea cerşetorilor, însă fiecare regiune decide ce fel şi cât ajutor oferă. Consiliul Municipal Umeå oferă hrană, adăpost de urgenţă imigranţilor vulnerabili din UE şi ajutor în cheltuieli de sănătate, iar în localitate există mai multe asociaţii caritabile ce oferă ajutor comunităţii rome şi refugiaţilor. "Asigurăm respectarea legislaţiei şi oferim susţinere sectorului volutariatului, coordonând efortul privat de ajutorare", precizează managerul oraşului Jonas Jonsson.

Dar unii membri ai comunităţii consideră că autorităţile din Umeå au mers deja prea departe şi că este necesară o mobilizare a resurselor pentru ajutarea cereşetorilor să se întoarcă acasă. "Organizaţiile româneşti şi UE trebuie să ajute (cereştorii) şi este necesară concentrarea (asupra unor politici) pe termen lung. Le dai bani acum, dar cum îi va ajuta acest lucru săptămâna viitoare sau după aceea? (Cerşetorii) nu ar trebui să fie aici. Am văzut cerşetori hărţuiţi fizic de cei care cred cu tărie că aceştia trebuie să plece de aici", declară Ritta Lindahl, o fostă asistentă socială.

Atât Guvernul Suediei, cât şi UE au îndemnat Guvernul României să se concentreze asupra îmbunătăţirii condiţiilor de trai, astfel ca tot mai puţini oameni să plece din ţară pentru a cerşi prin Europa, scrie site-ul.

Ministrul român pentru Afaceri Sociale şi Muncă Rovana Plumb a acceptat o invitaţie la Stockholm, în ianuarie, pentru a discuta despre această problemă, potrivit The Local, care adaugă că ministrul pentru Copii, Bătrâni şi Egalitate de Gen Åsa Regnér (social-democrată) a declarat că Suedia doreşte să ajute România să obţină fonduri europene suplimentare şi că a sugerat că Suedia ar putea să furnizeze asistenţă tehnică pentru a se asigura că banii sunt cheltuiţi în mod responsabil în viitor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici