"Chemical Ali" a fost executat - FOTO

Ali Hassan al-Majid, supranumit "Chemical Ali", vărul fostului dictator irakian Saddam Hussein şi un membru de rang înalt al fostului regim de la Bagdad, a fost executat luni prin spânzurare, anunţă purtătorul de cuvânt al Guvernului irakian.

59 afișări
Imaginea articolului "Chemical Ali" a fost executat - FOTO

"Chemical Ali" a fost executat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Condamnatul Ali Hassan al-Majid a fost executat prin spânzurare până la moarte luni, conform legii şi Constituţiei" din cauza "crimelor împotriva umanităţii comise", a anunţat Ali Dabbagh.

Purtătorul de cuvânt a dat asigurări că s-a procedat la executarea condamnatului "fără vreo tulburare, strigăte de bucurie sau cuvinte ofensatoare".

La 17 ianuarie, "Chemical Ali" era condamnat din nou la moarte, pentru ordonarea, în 1988, a masacrării a 5.000 de kurzi, o hotărâre salutată ca o "victorie" şi cu strigăte de bucurie în Kurdistanul irakian. Aceasta era cea de a patra condamnare a lui Chemical Ali la pedeapsa capitală.

La anunţarea verdictului, el spunea "al-hamdulillah, al-hamdulillah" (Dumnezeu fie lăudat).

Văr al lui Saddam Hussein, "Chemical Ali" a fost timp de 35 de ani omul de încredere al acestuia, pregătit de orice pentru a strivi cel mai mic semn de revoltă în Irak.

Agent de legătură până la lovitura de stat care a adus, în 1968, Partidul Baas la putere, acest văr al fostului preşedinte a obţinut porecla de "Chemical Ali" pentru că a ordonat, în 1988, bombardarea cu gaz a satului kurd Halabja, ucigând mii de persoane, între care femei şi copii.

"Chemical Ali" a ocupat postul de secretar general al Partidului Baas în partea de nord a Irakului (1987-1989), coordonând totodată forţele armate, direcţia generală de securitate şi serviciile militare de informaţii angajate în reprimarea kurzilor.

"Eu am dat armatei ordin să distrugă sate şi să-i mute pe săteni. Nu mă apăr. Nu mă scuz. Nu am făcut vreo eroare", a declarat el, referindu-se la represiunea împotriva rebeliunii kurde în cadrul campaniei Anfal, între 1987 şi 1988, care s-a soldat cu aproximativ 180.000 de morţi.

La fel ca Saddam Hussein, îndepărtat de la putere şi spânzurat la sfârşitul lui 2006, "Chemical Ali" era originar din regiunea Tikrit (nord).

Poreclit şi "călăul Kurdistanului" irakian, el a implementat, aici, în 1987, o politică de pustiire printr-o vastă operaţiune de evacuare a populaţiei şi animalelor, duse cu forţa în apropierea frontierelor iordaniană şi saudită, departe de zonele tradiţionale ale kurzilor.

Chemical Ali, care era devotat trup şi suflet vărului său, a supervizat, de asemenea, ocuparea Kuweitului, considerată cea de a "19-a provincie" de către fostul regim. Din august şi până în noiembrie 1990, acesta a fost guvernatorul acestei ţări, invadată de forţele armate irakiene, după care a preluat, în februarie 1991, funcţia de ministru al Afacerilor Locale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici