Chile: Minerii blocaţi în subteran au primit hrană şi medicamente. Vor rămâne acolo cel puţin încă 3 luni - VIDEO

Comunicarea cu cei 33 de mineri blocaţi în subteran într-o mină din Chile s-a îmbunătăţit, marţi, la 48 de ore după primul contact cu aceştia, ei primind primit medicamente, hrană şi mesaje liniştitoare.

178 afișări
Imaginea articolului Chile: Minerii blocaţi în subteran au primit hrană şi medicamente. Vor rămâne acolo cel puţin încă 3 luni - VIDEO

Chile: Minerii blocaţi în subteran au primit hrană şi medicamente. Vor rămâne acolo cel puţin încă 3 luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce o primă sondă a permis stabilirea contactului, duminică, o altă sondă a ajuns, printr-un alt foraj la aproximativ 680 de metri în subteran, la cavitatea unde s-au refugiat minerii. O a treia sondă se apropia de 530 de metri.

"Vom putea face o diviziune a sarcinilor", a explicat Andres Sougarret, care coordonează activităţile de salvare. "Prima sondă va servi la trimiterea de alimente fără întârziere. A doua "ne va permite să ameliorăm ventilarea".

La suprafaţă, echipele de salvare au început montarea unui escavator australian puternic, Strata 950. Acesta va fora puţul de 66 de centimetri lărgime prin care minerii vor fi extraşi unul câte unul, dar nu înainte de trei luni, potrivit celor mai optimiste previziuni.

În comunicatul lor, minerii au dovedit o rezistenţă spectaculoasă, însoţită de o organizare impresionantă, cu lideri şi o raţionalizare strictă a proviziilor de care dispuneau, timp de 18 zile în refugiul lor.

"Mâncau două linguri de ton la fiecare 48 de ore şi beau câte o jumătate de pahar de lapte", a declarat pentru AFP Isabel Allende, senator regional, care a putut citi fişele medicale completate de mineri şi trimise la suprafaţă pentru urmărirea lor individuală.

Intonarea imnului naţional la 700 de metri sub pământ şi strigătele de bucurie au confirmat moralul bun al minerilor în timpul unei comunicaţii radiotelefonice cu ministrul Minelor, Laurence Golborne.

"Domnule ministru, noi suntem bine. Aşteptăm să fim salvaţi", a declarat un miner care s-a prezentat drept Luis Urzua.

"Aş vrea să vă pun o întrebare", a adăugat Urzua, întrebând de colegii lor care ieşeau din mină în momentul accidentului din 5 august. "Nu ştim dacă au putut ieşi".

"Toată lumea a ieşit nevătămtă, nu sunt victime", a răspuns Golborne, declanşând imediat aclamaţii în subteran.

"Date fiind circumstanţele, 18 zile îngropaţi sub pământ, sănătatea lor fizică şi morală este extraordinar de bună", a comentat ministrul Sănătăţii, Jaime Manalich.

Minerii au primit luni apă, ser cu glucoză şi câteva medicamente pentru prevenirea ulcerului şi împotriva oscilaţiilor de tensiune sau a diabetului, a precizat el.

După o fază prudentă de realimentare, ei vor primi alimente cu un conţinut bogat în proteine şi calorii; "lichide, iaurt (...), alimente concentrate, concepute special pentru astronauţi", a explicat Manalich.

Ministrul a subliniat că le rămâne o activitate delicată psihologilor, care vor trebui să îi pregătească pe mineri de la distanţă pentru lunga aşteptare în subteran.

Aici vor intra în joc familiile. Luni, consiliate de psihologi, acestea au scris mesaje personale pentru a le ridica moralul minerilor.

"Îi scriem glume, îi trimitem multă energie pozitivă", a povestit Caroline, în timp ce îi scria tatălui ei, Franklin Lobos, fost jucător de fotbal profesionist în anii '80. "Îi spunem să stea calm, să îşi păstreze credinţa şi să piardă un pic din burtă pentru a juca mai bine fotbal".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici