China ar putea avea o reacţie dură. Parlamentul britanic numeşte Taiwanul "ţară independentă", în timp ce Cleverly merge la Beijing

Parlamentul britanic s-a referit pentru prima dată la Taiwan ca la o "ţară independentă" într-un document oficial, încălcând astfel un tabu politic, în contextul în care ministrul de Externe James Cleverly vizitează China în această săptămână.

764 afișări
Imaginea articolului China ar putea avea o reacţie dură. Parlamentul britanic numeşte Taiwanul "ţară independentă", în timp ce Cleverly merge la Beijing

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Noul statut, adoptat într-un raport publicat miercuri de influenta comisie pentru afaceri externe a Camerei Comunelor, riscă o reacţie dură din partea Beijingului şi vine în contextul în care Cleverly devine primul emisar britanic de rang înalt care vizitează Beijingul în ultimii cinci ani, pe fondul unei relaţii tensionate.

Beijingul a negat întotdeanua statutul de stat al Taiwanului, insistând că insula democratică autonomă face parte din teritoriul său. Doar 13 ţări din întreaga lume recunosc diplomatic Taiwanul.

"Taiwanul este deja o ţară independentă, sub numele de Republica Populară Chineză", se arată în raportul comisiei. "Taiwanul posedă toate calificările pentru statutul de stat, inclusiv o populaţie permanentă, un teritoriu definit, un guvern şi capacitatea de a intra în relaţii cu alte state - îi lipseşte doar o mai mare recunoaştere internaţională".

Potrivit preşedintei comisiei, Alicia Kearns, din partea Partidului Conservator aflat la putere, este pentru prima dată când un raport al parlamentului britanic face o astfel de declaraţie. "Recunoaştem poziţia Chinei, dar noi, în calitate de comisie pentru afaceri externe, nu o acceptăm", a declarat Kearns pentru Politico. "Este imperativ ca ministrul de Externe să fie ferm şi vocal alături de Taiwan şi să precizeze că vom susţine dreptul Taiwanului la autodeterminare".

"Acest angajament se aliniază nu numai cu valorile britanice, ci serveşte şi ca un mesaj emoţionant pentru regimurile autocratice din întreaga lume că suveranitatea nu poate fi obţinută prin violenţă sau constrângere", a adăugat Kearns.

Raportul comisiei a criticat guvernul pentru că nu a fost suficient de îndrăzneţ în susţinerea Taiwanului, cerând oficialilor să înceapă să pregătească sancţiuni cu aliaţii pentru a descuraja acţiunea militară şi blocada economică a Beijingului asupra insulei care furnizează 90% din cei mai avansaţi semiconductori din lume.

"Marea Britanie ar putea urmări relaţii mai strânse cu Taiwanul dacă nu ar fi prea precaută să nu jignească Partidul Comunist Chinez", a declarat comisia. "Marea Britanie ar trebui să slăbească restricţiile autoimpuse cu privire la cine poate interacţiona cu oficialii taiwanezi. SUA şi Japonia au demonstrat că este posibilă comunicarea chiar şi la cel mai înalt nivel".

Londra ar trebui, de asemenea, să colaboreze cu Tokyo şi Taipei pentru o cooperare trilaterală în ceea ce priveşte capacităţile de apărare cibernetică şi spaţială, a precizat comisia.

În ceea ce priveşte oferta Taiwanului de a adera la Acordul cuprinzător şi progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), din care Marea Britanie este un nou membru, comisia a îndemnat guvernul să facă campanie pentru admiterea Taiwanului.

Între timp, raportul a criticat, de asemenea, guvernul britanic pentru că îşi ţine ascunsă strategia privind China.

"Având în vedere publicarea de către Germania a unei strategii privind China, este evident că este posibil ca guvernul britanic să publice o versiune publică, neclasificată, care ar oferi sectoarelor public şi privat îndrumările pe care le caută", se arată în raport.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici