China împiedică omagierea victimelor din Piaţa Tiananmen

Poliţia chineză a interzis marţi accesul la un cimitir în care sunt înhumate victimele reprimării sângeroase a mişcării democratice din Piaţa Tiananmen, între alte măsuri adoptate cu scopul de a împiedica orice comemorare a 24 de ani de la evenimentele de pe 4 iunie 1989.

407 afișări
Imaginea articolului China împiedică omagierea victimelor din Piaţa Tiananmen

China împiedică omagierea victimelor din Piaţa Tiananmen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţişti staţionaţi în exteriorul Cimitirului Wanan, în partea de vest a Beijingului, blocau intrarea principală şi au cerut jurnaliştilor AFP să părăsească locul.

Familii ale studenţilor ucişi de armata chineză obişnuiesc să participe la ceremonii în acest cimitir, întâlniri supravegheate îndeaproape de forţele de ordine.

După aproape un sfert de secol de când Partidul Comunist Chinez a trimis tancuri pentru a înăbuşi manifestaţii în centrul capitalei, marcarea evenimentelor din Piaţa Tiananmen este în continuare sensibilă pentru regim, care depune eforturi să împiedice orice discuţie publică sau comemorare a evenimentelor.

Subiectul rămâne tabu pentru presa oficială, iar o cenzură drastică este exercitată pe reţele de socializare, unde orice căutare legată de data de 4 iunie sau cuvinte ca "Tiananmen" sau "lumânare" era blocată marţi.

Autorităţile au impus tăcerea sau îndepărtat câţiva disidenţi şi activişti în domeniul drepturilor omului deosebit de supravegheaţi, a anunţat organizaţia China Human Rights Defenders, cu sediul la Hong Kong.

Liu Xiaoyuan, un avocat şi activist în domeniul drepturilor omului, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter "neutralizarea" contului său pe un site chinez de microblogging, după ce a publicat o imagine cu o lumânare, îndemnând la amintirea victimelor din Piaţa Tiananmen.

"În această ţară, orice miză se reduce la aprinderea sau stingerea unei lumânări", a comentat artistul contestatar Ai Weiwei.

Pe de altă parte, teritoriul Hong Kong urmează să fie, din nou, singurul teritoriu chinez care comemorează marţi reprimarea mişcării.

Zeci de mii de persoane urmează să se reunească la un priveghi cu candele în Parcul Victoria, în amintirea manifestanţilor ucişi de armata chineză în urmă cu 24 de ani, în noaptea de 3 spre 4 iunie, în marea piaţă din Beijing.

Alianţa din Hong Kong pentru susţinerea mişcărilor patriotice şi democratice în China, organizatoarea evenimentului, a anunţat că se aşteaptă la participarea a aproximativ 150.000 de persoane.

"Cred că noi toţi, la Hong Kong, inclusiv noua generaţie, suntem de părere că este vorba despre o tragedie şi că un Guvern care pune să se tragă în popor comite o crimă", a declarat pentru AFP Richard Choi, vicepreşedintele Alianţei.

Teritoriul Hong Kong, o fostă colonie britanică, a fost înapoiat Chinei în iulie 1997. El beneficiază de un stat de semiautonomie, păstrându-şi, spre exemplu, moneda şi sistemul judiciar, conform modelului "o ţară, două sisteme", promovat de chinezi.

Locuitorii din Hong Kong se bucură de o libertate de exprimare necunoscută pe continent.

La sfârşitul lui mai, peste 1.000 de protestatari au defilat în faţa sediului Guvernului din Hong Kong, iar ulterior în faţa "biroului de legătură" al Republicii Populare, în numele victimelor reprimării.

Studenţi au participat la o grevă a foamei de trei zile, într-un cartier comercial frecventat de turişti chinezi, aşa cum au făcut studenţii la Tiananmen în 1989 cu speranţa de intra într-un dialog cu puterea.

Potrivit unei anchete de opinie, realizate de Universitatea din Hong Kong luna trecută, 68% dintre locuitorii teritoriului semiautonom condamnă autorităţile chineze din 1989, iar aceeaşi proporţie apreciază că oraşul ar trebui să promoveze în mod activ democraţia în China.

Sute sau mii de tineri au fost ucişi de armata chineză în reprimarea sângeroasă a mişcării din Piaţa Tiananmen, la 4 iunie 1989, potrivit unor organizaţii de apărare a drepturilor omului.

Beijingul a justificat intervenţia militară prin necesitatea de a înfrânge o rebeliune "contrarevoluţionară".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici