China îşi exprimă îngrijorarea, după ce SUA au trimis accidental Taiwanului detonatoare de rachetă

China şi-a exprimat îngrijorarea profundă şi nemulţumirea faţă de Statele Unite, miercuri, după ce Pentagonul a anunţat că a trimis accidental patru componente pentru rachete nucleare în Taiwan, în 2006, relatează Reuters.

17 afișări
Imaginea articolului China îşi exprimă îngrijorarea, după ce SUA au trimis accidental Taiwanului detonatoare de rachetă

China îşi exprimă îngrijorarea, după ce SUA au trimis accidental Taiwanului detonatoare de rachetă (Imagine: www.fas.org)

Beijingul a cerut Statelor Unite să iniţieze o anchetă amănunţită şi să aducă la cunoştinţa Chinei toate detaliile, astfel încât "efectul negativ şi consecinţele grave să fie eliminate", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Qin Gang, potrivit site-ului instituţiei.

"Ne exprimăm îngrijorarea profundă şi nemulţumirea puternică faţă de acest incident (...)", a declarat acesta.

Beijingul consideră că Taiwanul, care se autoguvernează şi care a organizat alegeri prezidenţiale în cursul acestei săptămâni, este parte a Chinei şi a refuzat să renunţe la utilizarea forţei pentru a uni insula cu continentul.

Armata americană trebuia să trimită baterii de elicopter Taiwanului, dar, în schimb, a trimis accidental componente utilizate ca mecanism de activare a rachetelor Minuteman, a anunţat Pentagonul marţi. Taiwanul a returnat Statelor Unite aceste componente în cursul săptămânii trecute.

Potrivit oficialilor de la Pentagon, nu a fost trimis material nuclear Taiwanului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a relansat apelul ca Statele Unite să sisteze vânzarea de armament şi exerciţiile comune cu Taiwanul, pentru a evita tulburarea păcii şi stabilităţii în regiune.

Statele Unite sunt angajate prin lege să ajute Taiwanul să se apere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici