Chişinăul afirmă că aspiraţiile Republicii Moldova de a adera la UE nu ar trebui să fie la mila lui Putin

Republica Moldova vrea să devină membru al UE, făcând presiuni pentru a i se oferi o cale clară de aderare atunci când Bruxellesul va dezvălui luna viitoare cele mai recente planuri de extindere, în ciuda temerilor că aderarea ar putea antrena blocul într-un conflict îngheţat cu Rusia, vechi de zeci de ani.

322 afișări
Imaginea articolului Chişinăul afirmă că aspiraţiile Republicii Moldova de a adera la UE nu ar trebui să fie la mila lui Putin

Nicu Popescu | Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a insistat într-un interviu acordat Politico că aspiraţiile UE ale Republicii Moldova nu ar trebui să fie la mila Moscovei, care continuă să sprijine regiunea separatistă Transnistria.

"Totul ar fi mai uşor dacă o ţară ca a noastră nu ar avea un conflict separatist - ne afectează securitatea, economia, capacitatea de control la frontieră - are efecte negative masive", a recunoscut el. Susţinută de Kremlin, Transnistria, o regiune situată de-a lungul graniţei Republicii Moldova cu Ucraina, funcţionează ca un stat nerecunoscut de la căderea URSS, păstrându-şi steagul cu secera şi ciocanul din epoca sovietică şi folosind limba rusă ca limbă oficială.

Cu toate acestea, Popescu a insistat că nu este "deloc" adevărat că impasul va afecta ambiţiile de aderare ale Moldovei.

"Teritoriul care este controlat de guvernul nostru de la Chişinău poate adera la UE indiferent de ceea ce se întâmplă la est de noi, iar acest lucru include situaţia din jurul Transnistriei", a declarat el. "Nimeni nu doreşte ţări divizate în interiorul UE, dar menţinerea ţărilor la mila manipulării geopolitice şi a conflictelor separatiste ar fi chiar mai rău pentru continent, pentru UE şi pentru noi".

Diplomaţii moldoveni de la Bruxelles vor prezenta marţi Comisiei Europene un document de poziţie în care vor argumenta că guvernul de la Chişinău "a depus eforturi susţinute pentru a ancora ferm ţara în familia europeană a naţiunilor". 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici