Chişinăul denunţă provocări în Transnistria, înainte de Paşti: "A fost o încercare de a destabiliza situaţia"

Vameşii transnistreni au încercat să instaleze posturi de control suplimentare la Gura Bîcului şi între satul Varniţa şi cartierul Servernîi din oraşul Bender (Tighina) la sfârşitul săptămânii trecute, acţiuni calificate de Chişinău drept o "provocare", relatează ziarul Timpul în pagina electronică.

391 afișări
Imaginea articolului Chişinăul denunţă provocări în Transnistria, înainte de Paşti: "A fost o încercare de a destabiliza situaţia"

Chişinăul denunţă provocări în Transnistria, înainte de Paşti: "A fost o încercare de a destabiliza situaţia"

Potrivit publicaţiei Timpul, autorităţile de la Bender au interzis anterior poliţiştilor moldoveni să poarte uniforma de serviciu pe teritoriul oraşului. "Partea transnistreană continuă să întreprindă acţiuni unilaterale pentru a submina intergritatea teritorială a Republicii Moldova", în pofida relansării negocierilor între Chişinău şi Tiraspol şi adoptării unor măsuri menite să sporească încrederea între părţi, comentează ziarul.

Separatişti transnistreni au instalat vineri seara, către ora locală 20.00 (20.00, ora României), fără să anunţe Chişinăul, două posturi de control între satul Varniţa şi cartierul Servernîi (de nord) din oraşul Bender.

Locuitorii din Varniţa au reacţionat imediat, potrivit publicaţiei, încercând să împiedice vameşii transnistreni să instaleze "vagonete". "Nu este pentru prima dată când locuitorii satului Varniţa opun rezistenţă şi luptă pentru drepturile lor. Sătenii au înţeles că, dacă nu scot acele posturi acum, ele vor rămâne acolo pentru totdeauna", a declarat primarul Alexandr Nichitenco pentru site-ul moldova.org. Locuitorii satului Gura Bîcului au încercat şi ei "să evacueze cu foţe proprii vagonete" aduse de transnistreni.

Însă protestele sătenilor i-au lăsat pe separatişti indiferenţi, ceea ce a condus la îmbrânceli şi huiduieli, potrivit ziarului. La faţa locului au venit militari transnistreni, poliţişti moldoveni şi reprezentanţi ai Comisiei Unificate de Control (CUC), iar tensiunile s-au calmat abia sâmbătă dimineaţa, când părţile au decis să discute această problemă în cadrul unei şedinţe CUC. În urma şedinţei, vagonetele au fost evacuate, sâmbătă.

Şeful comitetului vanal din regiunea separatistă transnistreană Ghenadi Kuzmicev a declarat că instalarea vagonetelor în apropierea satului Varniţa făcea parte dintr-o serie de acţiuni destinate să combată contrabanda cu produse, care se intensifică în apropierea sărbătorilor religioase importante. "Acest subiect a fost discutat în urmă cu o lună la Odesa, în cadrul unei şedinţe organizate de către OSCE. Cu o zi înainte de incident, am reţinut o coloană de maşini care transportau ilegal 20 de tone de alcool provenind din (Republica) Moldova în regiunea transnistreană", a declarat el.

Vagonetele nu erau dotate cu echipament, ci urmau să fie utilizate temprar ca "loc de odihnă" de către echipe mobile din cadrul serviciului transnistrean vamal, a adăugat el.

Pe de altă parte, oficiali de la Chişinău au calificat aceste acţiuni drept o provocare. "Sunt ferm convins că a fost o încercare de a destabiliza situaţia din Republica Moldova. Situaţia politică de la Chişinău oferă organelor separatiste posibilitatea să prindă curaj. Este necesar să soluţionăm cât mai repede problemele de la Chişinău", a declarat Vitalie Marinuţă, ministrul Apărării.

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti susţine, de asemenea, că este vorba despre o provocare. În opinia sa, aplanarea unor asemenea situaţii poate fi obţinută doar dacă armata rusă va fi retrasă de pe teritoriul Republicii Moldova.

Vicepremierul Eugen Carpov, un adjunct al ministrului pentru Reintegrare, a declarat că acţiunile autorităţilor separatiste nu au avut loc în urma unor consultări. "Cauza tensiunilor din zona de securitate constă în acţiunile unilaterale ale reprezentanţilor de pe malul stâng al Nistrului, îndreptate împotriva structurilor de stat şi populaţiei, atât pe malul drept, cât şi pe malul stâng. Instalarea unor posturi de control în zona de securitate nu este permisă fără o coordonare prealabilă în cadrul CUC, Comandamentului Militar Unit şi fără acordul părţilor participante la negocieri", a spus el.

De asemenea, Tiraspolul a anunţat că oficiali moldoveni au interdicţia să pătrundă pe teritoriul regiunii separatiste în perioada pascală. Carpov a declarat că nu a fost prezentată nicio listă de nume în acest sens. "Am solicitat celor de la Tisraspol să revină la normalitate şi să nu impună aspecte politice în cazul unor sărbători. Aceste liste, pe care le-am solicitat de curiozitate, nu au fost prezentate", a declarat Carpov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici