Chişinăul îndeamnă Moscova să nu impună măsuri restrictive în relaţiile comerciale

Moscova nu are niciun motiv de îngrijorare faţă de o re-exportare a unor bunuri europene de pe teritoriul Republicii Moldova şi nu are nevoie de măsuri restrictive în acest sens, a declarat joi ministrul moldovean pentru Economie Adrian Candu pentru RIA Novosti.

150 afișări
Imaginea articolului Chişinăul îndeamnă Moscova să nu impună măsuri restrictive în relaţiile comerciale

Chişinăul îndeamnă Moscova să nu impună măsuri restrictive în relaţiile comerciale (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

"Nu există motive de teamă că aceste bunuri vor fi livrate către Rusia via (Republica) Moldova. Nu există motive economice sau legale pentru ca să ni se impună măsuri restrictive", a declarat ministrul pentru agenţia rusă citată de site-ul Sputnik.

Moscova a restricţionat importurile de carne şi fructe moldoveneşti anul acesta, invocând o prevenire a unor livrării ilegale de produse europene Rusiei, ca răspuns la sancţiunile impuse de către Uniunea Europeană Rusiei, pe care o acuză de implicare în criza din Ucraina.

De asemenea, autorităţile ruse au anulat la 1 septembrie scutiri de taxe acordate anterior pentru anumite alimente provenind din fosta republică sovietică. Ele au motivat măsura invocând protejarea pieţei ruseşti de un "flux necontrolat de bunuri duty-free", după ce Chişinăul a semnat pe 27 iunie Acordul de liber-schimb cu UE.

Ministrul moldovean pentru Agricultură şi Alimentaţie Vasili Bumacov a estimat săptămâna aceasta, tot pentru RIA Novosti, că pierderile provocate de restricţii pot atinge 200 de milioane de dolari.

Serviciul rus pentru controlul veterinar şi al plantelor (Roselhoznadzor) a anunţat marţi că este pregătit să negocieze cu Republica Moldova anularea restricţiilor, cu condiţia ca Chişinăul să împiedice contrabanda cu mărfuri europene în Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici