Cinci state UE pun sub semnul întrebării campania de vaccinare. Reacţia europarlamentarului Cristian Buşoi: „Guvernele naţionale au rolul principal”

  • Europarlamentarul Cristian Buşoi susţine că ridicarea de semne de întrebare privind corectitudinea distribuţiei vaccinurilor nu ajută.
  • Cristian Buşoi : Procedura de distribuţie a vaccinurilor anti-COVID-19 este stabilită chiar de statele membre.
  • Europarlamentarul a reacţionat după ce cinci state UE au pus sub semnul întrebării campania de vaccinare.
1314 afișări
Imaginea articolului Cinci state UE pun sub semnul întrebării campania de vaccinare. Reacţia europarlamentarului Cristian Buşoi: „Guvernele naţionale au rolul principal”

Reprezentanţii Letoniei, Austriei, Sloveniei, Bulgariei şi Cehiei au redactat o scrisoare pe care au trimis-o Comisiei Europene în care ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte corectitudinea distribuţiei vaccinurilor în spaţiul UE.

Cristian Buşoi care este responsabil al Parlamentului European de relaţia cu Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi preşedinte al Comisiei pentru Industrie şi Cercetare din Parlamentul European (INTRE), susţine că scrisoarea nu ajută deoarece procedura a fost stabilită chiar de ţările membre.

„Era inevitabil ca, într-o campanie de vaccinare desfăşurată la asemenea dimensiune şi cu un efort de organizare fără precedent, să apară disfuncţionalităţi inerente, însă în timp ce Uniunea Europeană este acuzată pentru problemele de derulare a campaniei de vaccinare, guvernele naţionale au rolul principal în planurile de vaccinare”, a declarat Buşoi.

Europarlamentarul român a explicat că procedură a fost atent supravegheată de liderii europeni.

„Comisia pentru Sănătate şi Comisia ITRE din Parlamentul European au audiat liderii celor mai mari companii producătoare de vaccin, tocmai pentru a semnala clar că UE aşteaptă respectarea angajamentelor asumate de industria farma şi ţine un control strict al campaniei de vaccinare, pe măsura investiţiilor majore făcute. Mecanismul de distribuţie a fost convenit de Comisia Europeană cu statele membre, iar dozele au fost distribuite ţinând cont şi de datele epidemiologice, fiind la latitudinea statelor cum le distribuie. S-a decis, astfel, să se ţină seama şi de gravitatea diferită a pandemiei, pentru ca statele cu problemele cele mai grave în confruntarea cu pandemia să poată accesa mai multe doze, dacă există guverne care aleg să nu utilizeze partea lor, conform distribuţiei proporţionale”, a mai spus Cristian Buşoi.

Pentru a desfăşura procedura de achiziţie în mod centralizat, în UE s-a stabilit un Board Director, care include experţi din toate statele membre şi al cărui rol este să ofere sprijin pe durata procesului de evaluare şi achiziţie a vaccinurilor anti COVID-19.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici