Cinci ţări europene susţin interdicţia de a purta burka în locuri publice

Peste jumătate dintre alegătorii a cinci ţări europene importante susţin presiunile preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, privind interdicţia de a purta burka în locuri publice, potrivit unui sondaj de opinie, relatează Financial Times.

97 afișări
Imaginea articolului Cinci ţări europene susţin interdicţia de a purta burka în locuri publice

Cinci ţări europene susţin interdicţia de a purta burka în locuri publice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În contextul în care Sarkozy continuă presiunile în vederea interzicerii burka în locuri publice, ultimul sondaj Harris realizat pentru Financial Times arată atât că mişcarea este puternic susţinută în Franţa, cât şi că aceasta este tot mai sprijinită în Marea Britanie, Italia, Spania şi Germania.

Sondajul relevă că, în Franţa, 70 la sută dintre respondenţi au declarat că susţin planurile privind interzicerea purtării vălului care acoperă corpul femeilor din cap până în picioare. O opinie similară există în Spania şi Italia, unde 65 de procente şi, respectiv, 63% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu interdicţia.

Intensitatea susţinerii poate părea surprinzătoare în Marea Britanie şi Germania. Marea Britanie are o puternică tradiţie privind respectarea drepturilor individuale la exprimarea opiniilor religioase. În pofida acestui fapt, 57 la sută dintre britanicii chestionaţi sunt de acord cu interdicţia. În Germania, care este, de asemenea, reticentă faţă de diminuarea drepturilor minorităţilor, aproximativ 50 la sută dintre respondenţi susţin interdicţia.

"Acest sondaj arată că numărul persoanelor din Franţa care se opun (purtării) burka este în creştere, iar acesta este rezultatul dezbaterilor asupra burka şi identităţii naţionale", a declarat profesorul Patrick Weil, expert în probleme de identitate naţională în cadrul Universităţii Sorbona din Paris.

În Statele Unite, nivelul îngrijorării privind această problemă este mult mai redus decât în Europa. Doar 33% dintre americanii intervievaţi în cadrul sondajului au afirmat că susţin interdicţia, în comparaţie cu cele 44 de procente care au afirmat că susţin purtarea burka.

În Europa, deşi opoziţia faţă de burka este puternică, puţini respondenţi au spus că sunt pregătiţi să susţină o interdicţie mai largă (incluzând crucifixul creştin sau chipiul evreiesc) în sprijinul laicităţii în ţara lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici