Cine este Mohammed Deif, poreclit „Fantoma”. Liderul Hamas ar fi rămas fără un ochi şi fără o mână

  • Deif este cel mai căutat om de către Israel.
  • A fentat numeroase încercări care vizau uciderea lui, inclusiv în 2014, când casa i-a fost bombardată.
  • A preluat sceptrul lui Yaya Hayyash, coordonatorul atacurilor sinucigaşe de la mijlocul anilor 1990.
3191 afișări
Imaginea articolului Cine este Mohammed Deif, poreclit „Fantoma”. Liderul Hamas ar fi rămas fără un ochi şi fără o mână

Singura fotografie existentă cu cel socotit „capul răutăţilor” şi cel mai vânat personaj în conflictul Israel-Hamas

Îi spun „Fantoma”, dar el există cu adevărat şi a demonstrat-o în aceste ore pline de tensiune. Mohammed Diab al Masri, nume de război Mohammed Deif, este cel care a pus la cale atacul fără precedent asupra Israelului. O operaţiune pregătită de un om care, rămânând în umbră, a transformat o mână de luptători de gherilă într-o formaţiune înfricoşătoare. 

La 50 de ani, şeful aripii militare a Hamas s-a născut în Khan Younis, Gaza şi, în ciuda resurselor financiare reduse ale familiei sale, a putut să studieze. Biologie, spune biografia lui. Şi a găsit şi o modalitate de a se dedica, de tânăr, teatrului. A interpretat rolul lui Abu Khaled într-o piesă intitulată „Clownul”.

Sunt doar scurte paranteze, mici detalii de la adevărata lui misiune: cea a unui militant feroce. A crescut sub aripa lui Yaya Hayyash, inginerul, coordonatorul atacurilor sinucigaşe de la mijlocul anilor 1990, iar când mentorul său a fost ucis, el a făcut pas după pas pentru a-l înlocui.

Prima sa specialitate a fost luarea de ostatici, actiune repetată în ultimele ore la scară masivă. Ulterior, s-a dedicat construirii arsenalului facţiunii, brigăzile Ezzedine al Qassam, vârful de lance al mişcării. Au trecut de la Kalashnikov la drone şi rachete. Reţeaua a importat material de război prin tuneluri clandestine conectate la teritoriul egiptean.

Are chipul schilodit

„Fantoma” este întotdeauna în centru. Ierusalimul, pe vremea lui Arafat, ceruse arestarea lui şi, pentru o anumită perioadă, fusese plasat într-o reşedinţă supravegheată de Autoritate. O şedere de câteva luni care nu i-a întrerupt cariera, devenind numărul 1 cel mai vânat de către israelieni. 

Biografiile citează şase până la opt episoade de acţiuni ţintite pentru a-l ucide, dar a scăpat întotdeauna, de câteva ori cu răni grave. Nimeni nu este sigur, dar există apropiaţi care spun că şi-a pierdut un ochi şi o mână sau că poate merge cu dificultate din cauza consecinţelor unei aşchii.

În august 2014, i-au bombardat casa, un raid care a costat viaţa uneia dintre soţii şi a unei fiice. Au căzut şi unii dintre colaboratorii săi, dar el a rămas în picioare.

Vânătoarea continuă, iar experienţa îndelungată de ani de conflict l-au obligat să adopte măsuri riguroase de securitate.

Există o singură fotografie veche cu el în circulaţie, fără telefon, foloseşte doar curieri şi mesaje înregistrate postate pe web. În primul audio cunoscut, în 2003, le-a promis adversarilor săi: „Viaţa ta va fi un iad”. 20 de ani mai târziu, a adus Iadul în Israel, cu Operaţiunea Furtuna Al-Aqsa, când a spus: „Este ziua marii revoluţii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici