Cine este Stanislav Trifonov, excentricul cântăreţ şi om de televiziune care a produs mare surpriză a alegerilor din Bulgaria

  • Bulgarii au mers dumincă la urne pentru a alege un nou Parlament.
  • Surpriza alegerilor a fost partidul ”Există un Astfel de Popor” al excentricului cântăreţ şi om de televiziune Stanislav Trifonov.
  • Noua formaţiune populistă antisistem se află pe locul doi cu 19%.
3331 afișări
Imaginea articolului Cine este Stanislav Trifonov, excentricul cântăreţ şi om de televiziune care a produs mare surpriză a alegerilor din Bulgaria

Surpriza din alegerile din Bulgaria. Cine este Stanislav Trifonovn?

Alegerile din Bulgaria au produs o surpriză aducând pe locul doi o formaţiune ce este la primul scrutin. Partidul ”Există un Astfel de Popor” a devansat partide precum cel al socialiştilor şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi ce au o istorie de zeci de ani.

Stanislav Trifonovn un popular om de televiune şi cântăreţ folk-pop ce se află la conducerea noii formaţiuni ”Există un Astfel de Popor”, a produs mare surpiză în alegerile de la sud de Dunăre.

Stanislav Trifonov, care este cunoscut de bulgari sub apelativul „Slavi” a speculat în alegeri nemulţumirile generale ale populaţiei faţă de sistem. Partidul a avut în mare un discurs populist ce şi-a concentrat resurse pe atacarea constantă a partidelor mari, relatează rferl. Stanislav Trifonov s-a ferit în campanie să îmbrăţişeze o ideologie politică preferând să atace atât dreapta cât şi stânga.

Trifonov şi-a înfiinţat partidul - Există un astfel de popor - cu puţin timp înainte de scandalul de corupţie din 2020 care a zguduit partidele cunoscute din Bulgaria şi a scos în stradă mii de oameni.

Pe baza rezultatelor actuale formarea unei majorităţi va fi dificilă pentru actualul premier. Noul partid ar putea să joace un rol cheie în negocieri preluând rolul pe care de zeci de ani îl joacă partidul etnic turc numit Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS).

Cum a ajuns Stanislav Trifonov cunoscut?

Trifonov s-a născut în oraşul nordic bulgar Pleven, lângă graniţa cu România, în 1966. Cel mai mic dintre cei patru copii, a urmat o şcoală de muzică.

S-a mutat în capitala Sofia la mijlocul anilor 1980. Trifonov a debutat în televiziune în 1990, la scurt timp după prăbuşirea comunismului, într-un program satiric numit Ku-Ku.

În timp ce lucra la emisiune, Trifonov a format banda Ku-Ku cu alţi membri ai distribuţiei. Trupa a produs zeci de albume de-a lungul anilor, devenind unul dintre cele mai populare trupe din Bulgaria, cu milioane de vizionări ale videoclipurilor sale de pe YouTube.

În 2000 Trifonov a lansat Slavi’s Show. Emisiunea a rulat pe televiziunea naţională sub acest nume timp de aproape două decenii până când Trifonov a anulat programul în 2019.

A fost, fără îndoială, cel mai popular program de divertisment din Bulgaria, făcând din „Slavi” un nume cunoscut - şi oferindu-i lui Trifonov o platformă împreună cu muzica sa pentru a-şi exprima opiniile politice. De atunci, Trifonov şi-a lansat propriul canal de cablu numit 7/8, cu o gamă de programe ce oferă muzică şi analize politice. Cu propriul său canal de cablu, el a devenit mai vocal în criticile sale faţă de liderii bulgari.

Trifonov este cea mai recentă vedetă de televiziune care va transfera faima naţională în puterea politică, urmând succeselor fostului preşedinte american Donald Trump şi al preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy.

Comparaţie cu Zelenskiy

Creşterea politică a lui Trifonov împărtăşeşte caracteristici similare cu preşedintele ucrainian Zelenskiy.

Şi Zelenski a devenit celebru datorită televiziunii. El a jucat în serialul de comedie politică "Slujitorul Poporului", unde interpreta rolul unui profesor de istorie care este ales preşedinte.

La fel ca Zelenskiy, Trifonov este un novice politic care şi-a folosit emisiunea de televiziune pentru a critica guvernul. Şi, la fel ca şi candidatul ucrainean la acea vreme, Trifonov a evitat poziţii clare cu privire la numeroase probleme importante de politică internă şi externă - concentrându-se în schimb pe un discurs populist.

Cum arată rezultatele parţiale

Partidul de centru-dreapta GERB al prim-ministrului Boyko Borissov a câştigat 24,2% din voturi la alegerile parlamentare din Bulgaria, arată datele comisiei electorale centrale, după numărarea a 42,5% din buletinele de vot.

Noul partid anti-establishment „Există un astfel de popor” al popularului cântăreţ şi om de televiziune Slavi Trifonov ocupă locul al doilea cu 19%, urmat de socialiştii cu 14,9%, arată datele.

Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS, socialist-liberală) şi Ridicaţi-vă! Jos Mafia!, care au stat în spatele protestelor masive anticorupţie ce au încercat să-l răstoarne guvernul lui  Borissov, au obţinut 11%, respectiv, 5,1%.

Partidul etnic turc MRF a câştigat 8,7% din voturi, în timp ce partidul naţionalist VMRO, actualul partener de coaliţie al GERB are 3,6%, aproape de pragul de 4% pentru intrarea în parlament, potrivit datelor.

Rezultatele oficiale finale sunt aşteptate joi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici