Circa 7.000 de persoane, la funeraliile victimelor violenţelor din Kîrgîzstan

Aproximativ 7.000 de persoane s-au reunit sâmbătă la cimitirul Ata-Beiit din zona muntoasă a Kîrgîzstanului pentru o ceremonie în memoria a 16 dintre victimele confruntărilor de miercuri, care s-au soldat cu 79 de morţi, potrivit unui nou bilanţ.

15 afișări
Imaginea articolului Circa 7.000 de persoane, la funeraliile victimelor violenţelor din Kîrgîzstan

Circa 7.000 de persoane, la funeraliile victimelor violenţelor din Kîrgîzstan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cadavrele acoperite cu drapelul kîrgîz au fost aşezate în faţa mulţimii în cimitirul situat în munţi, la 40 de kilometri de capitala Bişkek, unde se află şi un monument în memoria victimelor reprimărilor staliniste şi cadavrele unor celebrităţi kîrgîze.

Membrii Guvernului provizoriu format de opoziţie au fost prezenţi şi s-au recules pe fondul unor cântece tradiţionale kîrgîze şi al unor rugăciuni.

"Acest regim (înlăturat) a devenit inamicul poporului pentru că a tras în patioţi, în fiii cei mai buni ai naţiunii şi noi vom face totul pentru a instala o putere dreaptă în Kîrgîzstan", a declarat şeful Guvernului interimar, Rosa Otunbaieva.

"Vom construi o democraţie veritabilă, altfel sufletele morţilor nu ne vor ierta", a adăugat Omurbek Tekebaiev, care se ocupă de reforma constituţională în cadrul autorităţilor interimare.

Confruntări violente au izbucnit miercuri între mii de manifestanţi şi forţele de ordine, care au deschis focul asupra mulţimii în timp ce aceasta încerca să ia cu asalt sediul Preşedinţiei şi al Guvernului de la Bişkek.

Violenţele, care s-au soldat cu 79 de morţi, s-au extins rapid în mare parte din oraş, determinându-l pe preşedinte să fugă şi să se refugieze în fieful său din sud, Djalal-Abad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici