Civilii ucraineni au început să părăsească oraşele asediate. Rusia "se pregăteşte să întrerupă" coridoarele umanitare

Civilii au început marţi să părăsească oraşul ucrainean asediat Sumi, în baza unui acord cu Rusia privind crearea unui "coridor umanitar", a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk.

2749 afișări
Imaginea articolului Civilii ucraineni au început să părăsească oraşele asediate. Rusia "se pregăteşte să întrerupă" coridoarele umanitare

Civilii ucraineni au început să părăsească oraşele, în baza unui acord cu Rusia privind crearea unui "coridor umanitar"

UPDATE 11:00 Rusia "se pregăteşte să întrerupă" coridoarele umanitare, avertizează Ucraina. Vicepremierul ucrainean a avertizat că, deşi a început prima etapă a evacuării oraşului Sumy, Rusia "se pregăteşte să le perturbe", potrivit The Guardian.
 
Centrul pentru Comunicaţii Strategice şi Securitatea Informaţiei din Ucraina a declarat că, deşi Ministerul rus al Apărării a fost de acord în mod oficial cu coridorul umanitar, Irina Vereshchuk a avertizat: „Partea rusă se pregăteşte să perturbe activitatea coridoarelor umanitare şi să manipuleze traseul pentru a forţa oamenii să meargă în direcţia opusă".
 
S-a convenit ca primul convoi să pornească la ora 10.00 (08.00 GMT) din oraşul Sumy. Convoiul va fi urmat de populaţia locală în vehicule personale", a declarat aceasta.
 
Şi Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat că a introdus un regim de tăcere de la ora 10 dimineaţa, ora Moscovei, pentru a deschide coridoarele umanitare din Kiev, Cernihiv, Sumi, Harkov şi Mariupol şi pentru a evacua civilii. 
 
Evacuarea populaţiei din Irpin continuă. Acest lucru este raportat de Serviciul de Stat de Urgenţă. Oamenii sunt trimişi prin satul Romanovka la Kiev. Deja 150 de persoane au fost evacuate în această dimineaţă. Cu o zi înainte, 2.000 de oameni au fost scoşi din oraş.
 
Rusia a propus marţi să ofere locuitorilor din Sumy, în nord-estul Ucrainei, şi Mariupol, un oraş portuar din sud, posibilitatea de a alege să se mute în altă parte în Ucraina, au relatat agenţiile de presă ruseşti, potrivit Reuters.
 
Alte coridoare umanitare propuse de Rusia ar trece prin Rusia sau Belarus, lucru pe care autorităţile ucrainene l-au respins anterior.
 
Civilii au fost prinşi în capcană de luptă de când trupele ruseşti au invadat Ucraina la 24 februarie. Moscova numeşte acţiunile sale în Ucraina o "operaţiune militară specială".
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici