Clinton respinge într-o audiere de 11 ore în Congres acuzaţiile republicane cu privire la Benghazi

Candidata democrată la preşedinţie Hillary Clinton a trecut un dificil test politic joi, respingând critici republicane dure cu privire la modul cum a gestionat atacul sângeros de la Consulatul din Benghazi, în 2012, într-o audiere de 11 ore în Congres, relatează Reuters în pagina electronică.

275 afișări
Imaginea articolului Clinton respinge într-o audiere de 11 ore în Congres acuzaţiile republicane cu privire la Benghazi

Clinton respinge într-o audiere de 11 ore în Congres acuzaţiile republicane cu privire la Benghazi (Imagine: AP/Arhiva Mediafax Foto)

În această audiere, care s-a prelungit până noaptea târziu, fostul secretar de Stat a respins acuzaţii republicane potrivit cărora a ignorat solicitări de consolidare a securităţii în Libia şi a dezinformat publicul în legătură cu cauza atacului unor presupuşi militanţi islamişti, soldat cu moartea ambasadorului Statelor Unite şi altor trei americani la Benghazi.

Clinton, în vârstă de 67 de ani, a evitat să intre în dispute politice, în timpul mai multor schimburi de replici dure între republicani şi aliaţii ei democraţi, şi a rămas calmă în faţa interogatoriului agresiv al congresmenilor republicani.

Această lungă audiere nu a scos la iveală nicio altă dezvăluire despre incident, care a făcut obiectul a aproximativ şase audieri şi alte anchete ale Congresului, dar şi ale unei anchete independente.

Clinton a declarat că pentru ea este "dureros" să fie acuzată că ar fi ignorat actualizarea unor măsuri de securitate ce ar fi putut salva viaţa ambasadorului J. Christopher Stevens şi altor trei americani în sediul Consulatului american din Benghazi.

"M-am gândit la ceea ce s-a întâmplat mai mult decât voi toţi la un loc", a spus ea în Comisia condusă de către republicani. "N-am dormit mai mult decât voi toţi la un loc. Mi-am stors creierul cu privire la ceea ce s-ar fi putut face, la ceea ce ar fi trebuit să se facă", a adăugat ea.

Audierea în Comisia specială cu privire la atacul de la Benghazi a reprezentat o dificultate pentru Clinton, care a fost criticată extrem de dur după succesul pe care l-a înregistrat în prima dezbatere democrată de săptămâna trecută şi în urma anunţului, miercuri, al celui mai puternic eventual contracandidat al ei, vicepreşedintele Joe Biden, că nu va candida pentru învestirea democrată în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2016.

Inclusiv unii republicani au recunoscut că membri republicani ai Comisiei i-au ridicat mingea la fileu şi au dat chix cu interogatoriul lor agresiv.

"Ei uită că secretarul de Stat Clinton a avut de-a face cu comisii ostile de mai mult timp decât se află cei mai mulţi dintre ei în viaţa politică, la orice nivel", a declarat strategul republican Joe Brettell din Texas.

- Clinton: Nu am fost însărcinată cu securitatea

Reprezentantul Trey Gowdy, preşedintele acestei Comisii speciale, a recunoscut în faţa presei, după audiere, că mărturia lui Clinton nu a fost semnificativ diferită de mărturiile ei anterioare despre incident.

Clinton şi-a apărat leadershipul în Libia, ca şefă a diplomaţiei americane, şi a negat vechi acuzaţii republicane potrivit cărora ea - personal - a refuzat cereri de consolidare a securităţii la Benghazi.

"Am fost însărcinată cu multe", a spus ea, dar "nu am fost însărcinată (să răspund unor) solicitări specifice şi cu dispoziţii de securitate".

Ea le-a spus membrilor Comisiei că atacurile nu trebuie să descurajeze acţiunea Statelor Unite la nivel mondial şi că incidentul a fost, deja, anchetat în mod minuţios.

"Avem nevoie de leadership acasă, pe măsura leadershipului în străinătate, un leadership care să pună securitatea naţională înaintea politicii şi ideologiei", a subliniat Clinton, referindu-se voalat la controversa politică ce a dominat comisia.

Sondaje de opinie arată că americanii au păreri foarte împărţite în privinţa liniilor partidelor cu privire la anchetă. Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, publicat săptămâna aceasta, 35% dintre respondenţi consideră audierile cu privire la Benghazi în mare măsură sau întru totul valide. În rândul susţinătorilor republicanilor, procentul este de 67%, al celor al independenţilor de 39,6%, iar celor al democraţilor de 16,5%.

Comisia a petrecut 17 luni analizând atacurile asupra complexului în care se află sediul misiunii diplomatice americane. Mărturia atât de aşteptată a lui Clinton a fost aspectul culminant al audierilor Comisiei, care a interogat deja peste 50 de martori.

La un moment dat, Clinton îşi stivuia hârtiile în timp ce Gowdy şi Elijah Cummings, democratul cu cea mai înaltă poziţie în comisie, se certau aprins, după ce Cummings a cerut ca audierea cu uşile închise, în iunie, a lui Sidney Blumenthal, un prieten al lui Clinton, să fie făcută publică.

Clinton a ascultat atentă, cu mâna la bărbie, în timp ce Gowdy o interoga dur cu privire la e-mailurile pe care le primea constant de la Blumenthal. Republicanii au subliniat că ambasadorul Stevens nici măcar nu avea adresa de e-mail a lui Clinton.

"N-aveai nevoie de adresa mea de e-mail ca să primeşti atenţia mea", a declarat Clinton.

- Cummings vrea închiderea comisiei

Cummings a subliniat că republicanii au creat comisia cu scopul unei vânători politice de vrăjitoare.

"Ei au lansat (anchetele), doamnă secretar, pentru că dumneavoastră candidaţi la preşedinţie", i-a spus el lui Clinton, îndemnând la încetarea "irosirii banilor contribuabililor". Potrivit lui Cummings, comisia a cheltuit 14,7 milioane de dolari din banii contribuabililor în cele 17 luni de anchete.

"Audierea dumneavoastră a durat mai mult decât toate celelalte audieri ale noastre la un loc", i-a spus reprezentantul democrat Adam Schiff lui Clinton.

Reprezentantul republican Jim Jordan a declarat, la rândul său, că Clinton a sugerat în mod fals, după atac, că acesta a fost o reacţie faţă de o înregistrare video. Clinton, care neagă că a sugerat că înregistrarea video a fost cauza, a declarat că această acuzaţie a fost deja dovedită ca falsă de către alte anchete.

Clinton s-a prezentat în faţa Comisiei după luni de controverse cu privire la faptul că a folosit serverul de e-mail de acasă în activitatea de la Departamentul de Stat, o dezvăluire făcută în parte după ce Comisia Benghazi a cerut, anul trecut, să-i vadă comunicaţiile oficiale.

Gowdy, un fost procuror federal, s-a aflat în defensivă din cauza unei serii de comentarii ale unor colegi de-ai săi republicani care au sugerat că adevăratul obiectiv al comisiei este să scadă rezultatele bune ale lui Clinton în sondaje.

"Doamnă secretar, înţeleg că unele persoane - din ambele partide - au sugerat că această anchetă este despre dumneavoastră. Daţi-mi voie să vă asigur că nu este", i-a spus el lui Clinton. "Niciun membru al acestei Comisii nu s-a angajat într-o anchetă cu privire la sistemul dumneavoastră de e-mail", a adăugat el.

Clinton a declarat că e-mailurile, care au fost făcute publice şi examinate de către Comisie, nu înglobează întreaga sa activitate de secretar de Stat.

"Nu vreau să aveţi o impresie greşită despre ceea ce am făcut şi cum am făcut", a spus ea. "Cea mai mare parte a activităţii mele n-a constat în e-mailuri cu cei mai apropiaţi dintre asistenţii mei, oficiali din Departamentul de Stat, oficiali din restul Guvernului", a subliniat ea.

Clinton a citat, în acest sens, comunicaţii prin intermediul unor linii telefonice securizate, conversaţii personale şi documente "top-secret".

Un raport din 2012, întocmit de către un consiliu de examinare a responsabilităţii guvernamentale, a criticat dur oficiali de la Departamentul de Stat pentru o securitate "în mare" insuficientă la Bengazi, în pofida solicitărilor ambasadorului Stevens şi altora din Libia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici