CNN: Imperiul Japonez era în război cu Statele Unite dinainte de atacul de la Pearl Harbour

  • Pe 7 decembrie 1941, avioanele imperiale japoneze au lansat un atac devastator asupra Pearl Harbor, Hawaii, scufundând 19 nave ale Marinei SUA, distrugând 180 de avioane americane şi ucigând peste 2.400 de americani, militari şi civili.
  • „O zi care va trăi în infamie”, a afirmat preşedintele american Franklin D. Roosevelt.
  • Şi după cum spun cărţile de istorie, 7 decembrie a fost ziua care a târât Statele Unite în al Doilea Război Mondial. Dar în realitate, japonezii erau în conflict nedeclarat cu americanii cu patru ani înainte de atacul surpriză de la Pearl Harbour.
938 afișări
Imaginea articolului CNN: Imperiul Japonez era în război cu Statele Unite dinainte de atacul de la Pearl Harbour

US Department of Defense

Pe 12 decembrie 1937, canoniera fluvială USS Panay şi trei petroliere Standard Oil evacuau cetăţenii americani prinşi de invazia de la Nanjing de către Japonia.

Acestea au fost atacate de forţele japoneze care s-au remarcat a fi nemiloase. Cu toate astea, SUA şi Japonia nu erau în acel moment într-un război declarat. 

Nouă luptători Nakajima au atacat convoiul, trăgând cu mitraliere chiar şi în bărcile sale de salvare, în timp ce trei aeronave japoneze Yokosuka au lansat cel puţin 20 de bombe.

Patru oameni au murit – doi marinari americani, un căpitan de tanc petrolier şi un jurnalist italian.

Peste 40 de militari şi civili au fost răniţi.

Atât de şocant a fost atacul neprovocat, încât mulţi se aşteptau ca Washington să declare război atunci şi acolo.

Dacă ar fi făcut-o, locul lui Panay în istorie ar fi putut să nu fi fost eclipsat de evenimentele de patru ani mai târziu.

Dar istoricii spun că scufundarea vasului USS Panay a fost totuşi un eveniment fundamental, unul care a ajutat la schimbarea valului opiniei americane într-un conflict văzut de unii academicieni drept începutul celui de-al Doilea Război Mondial în Asia.

De asemenea, a semănat seminţele distrugerii Japoniei în conflictul global care avea să vină, contribuind la creşterea masivă a cheltuielilor navale americane care au finanţat chiar navele de război ce aveau să pună capăt ambiţiilor imperiale ale Japoniei, transmite CNN

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici