Comisia Europeană a deschis o procedură judiciară antitrust împotriva a şase studiouri hollywoodiene

Comisia Europeană (CE) a iniţiat, joi, o procedură judiciară antitrust împotriva a şase studiouri majore de la Hollywood şi a furnizorului britanic de programe TV Sky UK, pe care le acuză că au blocat ilegal accesul telespectatorilor din UE la filmele şi serialele TV produse de companiile americane.

103 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a deschis o procedură judiciară antitrust împotriva a şase studiouri hollywoodiene

Comisia Europeană a deschis o procedură judiciară antitrust împotriva a şase studiouri hollywoodiene (Foto: AFP)

Comisia Europeană, organismul care reglementează pentru toate cele 28 de ţări membre în Uniunea Europeană (UE) chestiunile juridice asociate politicilor antitrust, a anunţat că a emis o plângere oficială în justiţie împotriva studiourilor hollywoodiene Disney, NBCUniversal, Paramount Pictures, Sony, 20th Century Fox şi Warner Bros., din cauza "restricţiilor contractuale" impuse de acestea, care interzic companiei Sky UK să ofere o gamă completă de programe telespectatorilor din celelalte ţări din UE, informează latimes.com.

Astfel, cele şase studiouri hollywoodiene riscă să primească fiecare o amendă, din cauza faptului că au încheiat contracte de licenţă necorespunzătoare cu Sky UK.

Aceste contracte îi împiedică pe telespectatorii europeni din afara Marii Britanii şi a Irlandei să urmărească programele Sky UK prin satelit şi pe internet.

Margrethe Vestager, comisar european însărcinat cu politica concurenţei, a declarat: "Consumatorii europeni vor să aibă posibilitatea de a viziona programele TV cu plată pe care le doresc, indiferent de ţara în care locuiesc sau de ţara din interiorul Uniunii Europene în care călătoresc. Ancheta noastră a arătat că acest lucru nu este posibil în prezent".

CE consideră că acele acorduri de licenţă, care cer postului Sky UK să blocheze accesul la filmele, serialele TV şi celelalte conţinuturi media create de cele şase studiouri hollywoodiene în afara teritoriului pentru care au fost semnate contractele respective, încalcă normele de concurenţă.

Comisia Europeană, organismul executiv al UE, a iniţiat, joi, procedura judiciară antitrust împotriva celor şapte companii. Această procedură iniţiază în mod formal un proces antitrust şi a fost lansată în urma unei anchete demarate de forul european în ianuarie 2014.

CE afirmă că studiourile cinematografice încheie în mod tipic contracte de licenţă pentru conţinuturile lor cu un singur furnizor TV cu plată din fiecare ţară membră în Uniunea Europeană.

Însă acele clauze din acordurile de licenţă asigură o "exclusivitate teritorială absolută" pentru Sky UK, eliminând astfel concurenţa transfrontalieră dintre furnizorii de servicii TV cu plată din UE şi "închid piaţa internă în limitele graniţelor naţionale".

Raportul întocmit de Comisia Europeană afirmă că astfel de clauze reprezintă o încălcare gravă a legilor din UE, care interzic acordurile anticoncurenţiale (articolul 101 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici