Companiile elveţiene susţin extinderea acordului de liberă circulaţie la România şi Bulgaria - presă

Companiile elveţiene s-au pronunţat în unanimitate în favoarea acordului privind libera circulaţie a persoanelor cu Uniunea Europeană, iar 97 la sută dintre ele susţin extinderea sa la România şi Bulgaria, potrivit unui sondaj citat de Le Temps, în ediţia electronică.

34 afișări
Imaginea articolului Companiile elveţiene susţin extinderea acordului de liberă circulaţie la România şi Bulgaria - presă

Companiile elveţiene susţin extinderea acordului de liberă circulaţie la România şi Bulgaria - presă

Sondajul a fost realizat de Uniunea patronală elveţiană şi arată că intrarea în vigoare a liberei circulaţii a persoanelor, din 2002, a permis o creştere suplimentară cu 0,16 la sută a produsului intern brut (PIB), în perioada 2002-2007.

Cel mai surprinzător rezultat a fost acela că introducerea liberei circulaţii a persoanelor nu a avut un efect negativ asupra ratei şomajului. Dimpotrivă, ea a contribuit la scăderea ei, cu 0,02 la sută. De asemenea, nivelul mediu al salariilor a avut de câştigat, sub efectul sosirii unor muncitori calificaţi.

Economistul Rudolf Minsch subliniază că respingerea acordului privind libera circulaţie a persoanelor ar penaliza atragerea, de către Elveţia, a implantării companiilor străine.

Roland Aeppli, unul dintre autorii unui studiu realizat de centrul KOF, nu înţelege temerile privind o sosire masivă a românilor şi bulgarilor. "Extinderea liberei circulaţii a persoanelor la noi state membre UE în ultimii ani nu a avut practic nici un efect".

Citeşte şi:

Elveţia riscă suspendarea din Schengen dacă restricţionează circulaţia românilor

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici