Comuniştii ruşi au manifestat pentru a marca aniversarea Revoluţiei bolşevice

Zeci de mii de comunişti au manifestat, sâmbătă, în Rusia pentru a marca aniversarea Revoluţiei bolşevice din 1917, o sărbătoare interzisă de Kremlin în 2005.

47 afișări
Imaginea articolului Comuniştii ruşi au manifestat pentru a marca aniversarea Revoluţiei bolşevice

Comuniştii ruşi au manifestat pentru a marca aniversarea Revoluţiei bolşevice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtând drapele roşii şi portrete ale lui Lenin, la Moscova manifestanţii s-au deplasat pe strada Tverskaia, principala arteră a capitalei, până la statuia lui Karl Marx din faţa Teatrului Balşoi.

Liderul mişcării radicale Frontul Stângii, Serghei Udalţov, şi zece camarazi ai săi au fost arestaţi pentru tentativa de a organiza o manifestaţie neautorizată.

La Sankt-Petersburg, leagănul Revoluţiei, circa 1.500 de persoane s-au adunat având afişe pe care se putea citi "Jos capitalismul" sau "Reformele Guvernului, moartea Rusiei".

"Mă aflu aici pentru că regimul sovietic a garantat învăţământul şi o viaţă demnă pentru mine şi copiii mei. Astăzi, nu ştiu ce se va întâmpla cu nepoţii mei", a declarat Tatiana Temnikova, o pensionară de 70 de ani.

La 7 noiembrie 1917 (25 octombrie în calendarul Iulian aflat atunci în vigoare), bolşevicii au preluat puterea şi au fondat, în 1922, Uniunea Sovietică, cea care avea să dispară 70 de ani mai târziu, în 1991.

În 2005, Vladimir Putin, la acea vreme preşedinte, a decis înlocuirea datei de 7 noiembrie cu Ziua Unităţii poporului, sărbătorită la 4 noiembrie.

Această sărbătoare comemorează eliberarea capitalei de sub ocupaţia poloneză în 1612, care a deschis calea venirii la putere a dinastiei Romanov, care a rămas la putere până la Revoluţia din 1917.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici